nieuws

Winkels nemen afscheid van plastic

Duurzaamheid & MVO

Plastic is alom aanwezig in onze maatschappij, maar binnenkort minder en minder in de winkelrekken. De handelsfederatie Comeos neemt een aantal concrete engagementen op waardoor het gebruik van plastic drastisch wordt teruggedrongen.

Winkels nemen afscheid van plastic

“Wij kunnen nog geen wereld zonder verpakkingen beloven. Maar we gaan wel voor maximale reductie en we zorgen er voor dat op termijn alle eenmalige verpakkingen in onze winkels ofwel recycleerbaar ofwel afbreekbaar of composteerbaar zijn,” aldus Dominique Michel, ceo van Handelsfederatie Comeos.

Geen plastic zakjes groenten en fruit

De supermarkten hebben jaren geleden al het initiatief genomen om de eenmalige kassazakken te vervangen door herbruikbare zakken.  Binnenkort geldt dat ook voor de kleine zakjes van groenten en fruit, want alle supermarkten schaffen die in december af en bieden alternatieven aan zoals bijvoorbeeld herbruikbare katoenen zakken, papieren/biobased of homecompost zakjes. Dominique Michel: “Dat is een besparing van 600 miljoen zakjes per jaar of in totaal 2.500 ton plastic per jaar dat we uitsparen.”

Geen stickers meer op fruit

Vanaf volgend jaar zullen supermarkten geen stickers meer rechtstreeks aanbrengen op groenten en fruit onder hun eigen merk, tenzij deze thuiscomposteerbaar zijn, ook dat is goed voor een besparing van 120 ton plastic per jaar.

Kartonnen bekers

In 2020 stoppen de restaurantketens- die eveneens door Comeos worden vertegenwoordigd- met het gebruik van eenmalige plastic drinkbekers in hun restaurants en vervangen deze door kartonnen bekers. Daarmee gaan zij verder dan wat Europa vraagt. In de zomer van 2021 treedt ook de single use plastic directive van Europa in werking waardoor het gebruik en de verkoop van eenmalige plastic borden, bestek en rietjes stopt.

Nieuwe blauwe zak overal in België

De nieuwe blauwe zak wordt nu gefaseerd overal ingevoerd.  Alle Belgen zullen die tegen eind volgend jaar gebruiken.  We geven daarmee een eenvoudige en duidelijke boodschap aan de consument aldus Michel: “Alle plastic verpakkingen die u koopt in onze winkels, mogen dan in de nieuwe blauwe zak. Daardoor wordt acht kg extra plastic per jaar per inwoner selectief ingezameld die dus niet meer in de restafvalzak en in de verbrandingsoven terechtkomen.”

Alle engagementen

Alle engagementen van Comeos zijn te vinden op de website engagement.comeos.be

 

Reageer op dit artikel