nieuws

ILVO en VLIZ bouwen InnovOcean Campus

Duurzaamheid & MVO

Onder de naam InnovOcean Campus zullen het Vlaams Instituut voor de Zee, haar projectpartners, en de Oostendse vestiging van het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek in Oostende een nieuw gemeenschappelijk complex gaan betrekken.

ILVO en VLIZ bouwen InnovOcean Campus

De bevoegde ministers Philippe Muyters en Koen Van den Heuvel tekenden daarvoor op 8 juli in Brussel de overeenkomst. Beide Vlaamse instituten in Oostende kampten met een huisvestingsuitdaging. Door de cohousing kan een logische synergie ontstaan.

VLIZ en ILVO

VLIZ, het knooppunt voor mariene en kustgebonden data, informatie en onderzoek, is momenteel gehuisvest in gebouwen van de Vismijn (Wandelaarkaai) die een herbestemming krijgen. De mariene wetenschapsafdeling van ILVO zag zich in zijn gebouwen uit de jaren ’70 in de Ankerstraat geconfronteerd met hoge energiefacturen, slijtage, vocht en onveilige werkomstandigheden. De ILVO-onderzoekers beschikken over specifieke infrastructuur zoals fysico-chemische laboratoria en experimentele atelierruimte voor natte toepassingen (aquacultuur). De oplossing voor een gemeenschappelijke nieuwbouw is gevonden in de vorm van een braakliggend terrein naast het huidige ILVO visserij-onderzoeksgebouw.

InnovOcean

Het programma voor de gezamenlijke InnovOcean Campus omvat onder andere kantoren, een congrescentrum, een zeebibliotheek, fysico-chemische laboratoria, laboratoria voor aquacultuur en een atelierruimte. Het nieuwe gebouw zal worden gerealiseerd op de Oosteroever, een gebied dat wordt getypeerd door havenactiviteiten vanuit een visserijverleden en kmo-ontwikkeling, geflankeerd door een duinenlandschap. InnovOcean Campus belooft een nieuwe ‘landmark’ in Oostende te worden.  De ingebruikname is gepland tegen het voorjaar van 2022.

Reageer op dit artikel