nieuws

UAntwerpen lanceert vak Dier & Recht

Duurzaamheid & MVO

Op 25 september start de UA Antwerpen Leerstoel Dier & Recht een reeks colleges over het statuut van dieren in de meest uiteenlopende rechtstakken. Het wettelijk kader voor dierwaardigheid is niet helder.

UAntwerpen lanceert vak Dier & Recht

Wantoestanden in slachthuizen laten weinig mensen onberoerd, maar bijvoorbeeld ook de discussie over wel of niet onverdoofd slachten kwam de laatste jaren vaak aan bod in het nieuws. Dankzij een mecenas werd daarom in het academiejaar 2018-19 de unieke Leerstoel Dier & Recht geïnstalleerd aan de Faculteit Rechten van UAntwerpen. Bedoeling is onderzoek te doen naar ‘dierwaardigheid’ in onze samenleving, want het wettelijk kader is momenteel niet helder.

Dier & Recht

Docenten van de Antwerpse Faculteit Rechten, het Departement Diergeneeskunde en het Departement Wijsbegeerte zullen samen met collega’s van de UGent en van het Vlaamse Departement Dierenwelzijn uiteenzettingen geven over het statuut van dieren in de meest uiteenlopende rechtstakken. Maar ook thema’s en ontwikkelingen in andere wetenschapsgebieden komen aan bod. Hoe zit het met proefdiergebruik in Vlaanderen? Is het ethisch verantwoord om een huisdier te houden? Hoe worden landbouwhuisdieren vandaag beschermd? Zaken die vandaag actueler zijn dan ooit.

“De veelzijdige benadering van dieren en hun statuut zal alle deelnemers prikkelen om buiten de huidige denkkaders te treden, richting dierwaardigheid als uitgangspunt”, zegt prof. Frederik Swennen, decaan van de Faculteit Rechten en houder van de leerstoel. “De traditionele indeling van dieren als zaken, versus mensen, zal worden verlaten.”

Voor iedereen toegankelijk

De colleges zijn voor iedereen toegankelijk. De Faculteit Rechten nodigt in de eerste plaats advocaten en andere juristen uit die werken rond het dier in het recht. Maar ook dierenartsen, dierenrechtenorganisaties, dierenasielen en gewone dierenliefhebbers zijn welkom. De colleges zijn gratis, enkel voor een aanwezigheidsattest betaal je een eenmalige administratiekost. Inschrijven is wel verplicht. Dat kan per sessie of voor de hele reeks.

Reageer op dit artikel