nieuws

AB InBev en Ecover verwerken restalcohol tot afwasproduct

Duurzaamheid & MVO

Samenwerking tussen AB Inbev en Ecover resulteerde in een innovatief ‘Too Good to Waste’ afwasmiddel dat voor minstens een kwart bestaat uit restalcohol, afval dat na het brouwen van alcoholvrij bier overblijft.

AB InBev en Ecover verwerken restalcohol tot afwasproduct

Deze primeur, in een fles die voor 100% bestaat uit gerecycleerd plastic, wordt geproduceerd in de onlangs met het Platinum Zero Waste certificaat van TRUE  bekroonde fabriek van Ecover in Malle. En dit is slechts het begin, want momenteel experimenteert het bedrijf met producten gemaakt op basis van CO2 afval.

Duurzame hernieuwbare economie

Yleni De Neve, milieumanager voor AB InBev Europa: “Onze samenwerking met Ecover is een belangrijke stap richting een duurzame hernieuwbare economie. Bier wordt gebrouwen met vier natuurlijke ingrediënten. Zorg dragen voor de natuur is een essentiële opdracht voor ons als brouwer. Toen de populariteit van alcoholvrije bieren nog beperkt was, was de restalcohol gewoon een afvalstroom die organisch werd afgebroken. Maar gezien de stijgende populariteit van bieren als Jupiler 0.0% en Leffe Blonde 0.0%, hebben we meer ecologische en ambitieuzere toepassingen bedacht voor de restalcohol. Eerder dit jaar slaagden we er al in om ethanol om te zetten in biogas voor voertuigen. Onze lange termijnvisie is om van alcohol effectief een co-product te maken, niet langer een restproduct. Het partnership met Ecover past helemaal binnen de filosofie om restafval te upcyclen en positieve, duurzame verandering teweeg te brengen.”

Stella Artois

Afval als opportuniteit

Tom Domen, Global Innovation Manager bij Ecover: “We zijn trots op de stappen die we de afgelopen 40 jaar hebben gezet op het gebied van duurzaam ondernemerschap. Het begon ooit met de grootse ambitie om mensen te helpen hun plastic afval te reduceren. We zijn goed op weg met de ontwikkeling van onze 100% gerecycleerde flessen, navulstations waar je Ecover kunt tappen en de pop-up Statiegeld Store die we vorig jaar openden in Antwerpen. Maar we kunnen nu niet stoppen want we zijn er nog niet. In een wereld waarin aan de lopende band onnodig producten en grondstoffen worden verspild, blijven we onszelf uitdagen. Onze missie is een ‘Clean World revolutie’.”

Ambitieuze doelstellingen

In 2020 streeft Ecover naar 100% gerecycleerd plastic in alle verpakkingen en er staat een test met alternatieve biologisch afbreekbare verpakkingen op het programma. Ook AB InBev wil zelf zo weinig mogelijk plastic in de markt te zetten. Het doel van de brouwer is om tegen 2025, 100% van alle producten in herbruikbare verpakking of grotendeels gerecycleerd materiaal te produceren. Ethanol en water afkomstig uit het bierbrouwproces gebruiken in afwasmiddel is slechts het begin. De komende vijf tot tien jaar ontwikkelt Ecover nog meer producten die deels bestaan uit restafval en er wordt geëxperimenteerd met producten gemaakt op basis van CO2 afval. Ook AB InBev heeft op haar beurt plannen om de graanresten en restalcohol die overblijven na het brouwen op een duurzame manier in te zetten

 

 

Reageer op dit artikel