nieuws

Holistisch benadering vereist voor gezonde en duurzame diëten

Duurzaamheid & MVO

Op Wereldvoedseldag, 16 oktober, herhaalde EIT Food de oproep tot actie van alle stakeholders om gezonde en duurzame diëten betaalbaar en voor iedereen toegankelijk te maken. Tegelijkertijd roept het consortium iedereen op om na te denken over wat we eten.

Holistisch benadering vereist voor gezonde en duurzame diëten

“Om de voedselsystemen te transformeren, moeten alle betrokken partijen veranderen. Dit betekent het veranderen van de manier waarop we innoveren, produceren en consumeren, maar ook het veranderen van de perceptie en benadering van hoe we ons voedsel waarderen als een samenleving”, zei Dr. Andy Zynga, CEO van EIT Food op een Wereldvoedseldag bijeenkomst in Brussel. EIT Food is een Europese kennis- en innovatiegemeenschap (KIG) die is opgericht om ons voedselecosysteem te transformeren.

900 duizend doden in Europa

In Europa verliezen elk jaar ongeveer 900.000 mensen het leven als gevolg van slechte voeding en aan voeding gerelateerde chronische ziekten, terwijl meer dan 50% van de volwassenen en 25% van de schoolgaande kinderen en adolescenten al te zwaar zijn. Tegelijkertijd hebben 7 miljoen mensen in Europa geen toegang tot voldoende voedsel, terwijl we een derde van ons voedsel verspillen.

Holistische benadering

Onze voedselproductie- en consumptiemodellen verkeren in crisis. Een holistische benadering is nodig om systemische oplossingen te leveren die van fundamenteel belang zijn om de uitdagingen aan te gaan waarmee we worden geconfronteerd.

VN-duurzaamheidsdoelstellingen

Optimale voeding is essentieel om de VN-doelstellingen voor duurzame ontwikkeling te bereiken en we moeten alle vormen van ondervoeding uitroeien. Sinds 2018 ontwikkelt EIT Food samen met zijn partners de broodnodige oplossingen door innovatie, educatie, publieke betrokkenheid en door nieuwe bedrijven te ondersteunen voor gezondere en duurzamere voedselsystemen.

 

 

Reageer op dit artikel