nieuws

Too Good to Go-app efficiënt tegen voedselverlies

Duurzaamheid & MVO

Met de app Too Good To Go kunnen consumenten bij winkeliers een Magic Box kopen met voedingsmiddelen die anders weggegooid zouden worden. Wageningen University & Research heeft aangetoond dat de kopers ongeveer 90% van de inhoud daadwerkelijk consumeren.

Too Good to Go-app efficiënt tegen voedselverlies

Brood, zuivel, groenten of kant-en-klare maaltijden. Al het (verse) voedsel dat nog prima bruikbaar is maar de volgende dag niet meer verkocht kan worden, kunnen winkeliers via de Too Good To Go-app aanbieden in een Magic Box. De kopers betalen hiervoor een derde van de normale prijs.

Uit kwantitatief onderzoek van Wageningen University & Research onder meer dan 600 Nederlandse Too Good To Go-gebruikers en focusgroep gesprekken blijkt het reduceren van voedselverspilling de belangrijkste motivatie om mee te doen (35%). Daarnaast spelen het verrassingseffect (26%) en de gereduceerde prijs een rol (20%).

De gebruikers lijken zeer gemotiveerd om niets weg te gooien. Als er iets uit de Magic Box overblijft, gooit slecht 8% van de respondenten dit weg. Restanten delen ze vaak met familie en vrienden, gebruiken ze de volgende dag of vriezen ze in.

 

Positieve stimulans

Too Good To Go heeft ruim 17 miljoen gebruikers in 13 Europese landen, waaronder Nederland en België. Deelnemers aan dit onderzoek waarderen het gebruiksgemak van de app met eenvoudige zoek- en betaalfuncties. Ook de keuzemogelijkheid van het ophaalpunt (vaak in hun eigen buurt) en het spelelement ervaren ze als positief; lukt het om een box te bemachtigen en wat zit er deze keer in?

Gemak en plezier

“Too Good To Go slaagt erin om consumenten op een positieve manier te benaderen. Gemak en plezier zijn belangrijk voor een blijvend succes”, aldus Sanne Stroosnijder, Business Development Manager Wageningen Food & Biobased Research, onderdeel van Wageningen University & Research. “Dat hebben we ook gezien in eerdere onderzoeken naar consumentengedrag en ICT-tools rond preventie van voedselverspilling, zoals in het EU-project REFRESH. Bovendien zien ze met deze box direct hoeveel voedsel ze ‘gered’ hebben van verspilling.”

Houdbaarheid begrepen

Het onderzoek naar het gebruik van de Magic Box van Too Good To Go is in Nederland uitgevoerd binnen het project Houdbaarheid Begrepen, deels gefinancierd door de TKI Topsector Agri & Food (projectnummer AF-15291).

Foto: https://samentegenvoedselverspilling.nl/

Reageer op dit artikel