nieuws

VIL lanceert duurzaamheidsindex voor logistiek

Duurzaamheid & MVO

Met de Logistics Sustainability Index®(LSI) online tool ontwikkelde  VIL een krachtig instrument ontwikkeld om bedrijven een reëel inzicht te geven in de duurzaamheidsperformantie van hun logistieke activiteiten. Onder meer Colruyt, FrieslandCampina Belgium werkten mee aan het project.

VIL lanceert duurzaamheidsindex voor logistiek

De druk van de maatschappij en bijgevolg ook de toenemende druk van de verschillende stakeholders vormen belangrijke drijfveren voor voedings- en andere bedrijven om duurzamer te ondernemen. Al maakt de economische realiteit dit niet altijd vanzelfsprekend.

Barrière tussen woorden en daden

Er bestaat momenteel nog een grote barrière tussen woorden en daden. Dit geldt zowel voor bedrijven als voor consumenten, zo blijkt uit twee enquêtes bij bedrijven en consumenten die in het kader van dit VIL-project werden uitgevoerd. Bedrijven poneren dat duurzaamheid een onderdeel vormt van hun missie, maar laten vaak na dit om te zetten in concrete acties. Consumenten kiezen voor een bepaald product, merk of bedrijf met vooral kwaliteit en prijs als voornaamste drijfveren.

Meer dan CO2-uitstoot

Het Lean & Green-traject, dat door VIL wordt uitgerold in Vlaanderen is een goed vertrekpunt. Een groep van vijf expediteurs gaan met dit traject de uitdaging aan om in vijf jaar tijd hun CO2-uitstoot fors te verminderen. Met LSI gaat VIL echter nog een stap verder.

De LSI index is gebaseerd op een afgebakende set van zowel kwantitatieve als kwalitatieve criteria om tot een objectieve score te komen. In tegenstelling tot andere indexen, focust de Logistics Sustainability Index® niet op de financiële resultaten. Het legt de nadruk op het verbeteren van de logistieke processen van het bedrijf, ongeacht de return on investment (ROI). 

Benchmark

Naar analogie met de Logistics Performance index wil VIL de LSI index hanteren als een benchmark en Europees uitrollen. “De doelstelling van Logistics Sustainability Index® is voornamelijk het creëren van een bewustzijn rond duurzaamheid en het prikkelen van ondernemingen om zichzelf te verbeteren. De benchmark ten opzichte van sectorgenoten werkt als katalysator om van elkaar te kunnen leren, zonder bedrijven af te straffen met een publieke exacte score”, aldus Steve Sel, Manager Projecten & Valorisatie, VIL.

Online tool

De LSI is een gebruiksvriendelijke dynamische online tool die bedrijven vanaf 2020 jaarlijks kunnen invullen. Na datavalidatie door VIL krijgt bedrijven  een score in een overzichtelijk dashboard, inclusief een toelichtingsdocument, waaruit geleerd wordt op welke aspecten ze goed scoren en op welke er nog  verbeterpotentieel zit. Op die manier biedt de Logistics Sustainability Index® een opportuniteit aan bedrijven om hun inspanningen rond duurzaamheid van de logistieke activiteiten te valoriseren en blijvend te verbeteren.

Een van de deelnemende bedrijven aan dit project is Snel Logistic Solutions: “Met het project LSI creëerden we een nieuwe tool die ons inzicht geeft hoever we zijn met duurzaamheid in ons bedrijf, geen greenwashing maar gebaseerd op data en feiten. Deze tool zal ons verdere vernieuwende ideeën aanbrengen en ons aanzetten tot acties om onze impact op milieu en klimaat te verminderen, een plicht voor ons allemaal naar de toekomst”, aldus Gert Snel, CEO van Snel Logistic Solutions.

Deelnemende bedrijven

Atlas Copco Airpower, Carglass Distribution, Chep Benelux, Colruyt, FrieslandCampina Belgium, Frigologix, HAVI Logistics, Montea, Ninatrans, Odyssey Logistics Europe, Snel Logistic Solutions, Transport Verbeken en Willy Naessens Industriebouw.

Reageer op dit artikel