nieuws

Agrolink Vlaanderen bundelt Vlaamse onderzoekspartners

Economie & Bedrijven

Agrolink Vlaanderen bundelt Vlaamse onderzoekspartners

Het consortium Agrolink Vlaanderen werd vorige week gelanceerd. Niet minder dan 17 Vlaamse onderzoeksorganisaties stellen hun expertise en infrastructuur als één geheel ter beschikking, aan ondernemingen en beleidsmakers uit de agrosector. Hier zijn 3000 medewerkers bij betrokken en een omzet van meer dan 100 miljoen euro.

De oprichting van Agrolink Vlaanderen heeft als doel de landbouwindustrie in Vlaanderen via innovatie te stimuleren. Daarnaast willen de organisaties met gebundelde krachten de aandacht trekken van investeerders, die onderzoeks- en ontwikkelingsmogelijkheden voor de landbouwsector van de nodige middelen kunnen voorzien. Agrolink Vlaanderen bouwt als kennisplatform voort op het initiatief dat de UGent en verschillende landbouwpartners in 2013 voor Oost- en West-Vlaanderen startten, maar wordt verruimd naar een Europees blikveld. 

Betere afstemming onderzoek

Via de oprichting willen de partners tot een betere afstemming, samenwerking en transparantie komen in het landbouwonderzoek. De nieuwe samenwerkingsovereenkomst bevestigt en versterkt de interactie tussen de verschillende onderzoeksinstellingen, die elk vasthouden aan hun eigen autonome organisatie. Onder de gezamenlijk koepel worden meer dan 3000 werknemers verenigd, evenals een gezamenlijk omzetcijfer van meer dan 100 miljoen euro. 

Voor alle stakeholders

“De nieuwe organisatie zal in de eerste plaats een aanspreekpunt zijn, waar elke stakeholder uit de agro-sector terecht kan voor onderzoek en expertise: voor elke vraag een antwoord, voor elke uitdaging een geschikte partner. Daarnaast zal dit de synergie tussen ons als partners versterken, waarmee we op Europees onderzoeksvlak een geregelde deelname aan topprojecten hopen veilig te stellen”, zegt professor Nadine Buys, plaatsvervangend decaan van de Faculteit Bioingenieurswetenschappen van de KU Leuven.

Agrolink Vlaanderen

Agrolink Vlaanderen is een samenwerkingsverband tussen de volgende partners: Hogeschool Gent, Hooibeekhoeve, Inagro, Instituut voor Landbouw en Visserijonderzoek (ILVO), Interprovinciaal Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA), Koninklijk Belgisch Instituut tot Verbetering van de Biet (KBIVB), KU Leuven Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen, Nationale Proeftuin voor Witloof, Proefbedrijf Pluimveehouderij, Proefcentrum Fruitteelt (PCFruit), Proefcentrum Hoogstraten (PCH), Proefcentrum voor Sierteelt (PCS), Proefstation voor de Groenteteelt (PSKW), Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt Oost-Vlaanderen (PCG), UGent Faculteit  Bioingenieurswetenschappen, UGent Faculteit Diergeneeskunde, Vlaams Centrum voor Bewaring van Tuinbouwproducten (VCBT).

Reageer op dit artikel