nieuws

Decontaminatie rauw vlees tegen Campylobacter zinvol?

Economie & Bedrijven

Decontaminatie rauw vlees tegen Campylobacter zinvol?

Moet er om de consument te beschermen tegen voedselinfecties niet meer geïnvesteerd worden in decontaminatie van rauw vlees, met name van gevogelte? Technieken zoals wassen met chloorwater of een hittebehandeling zijn beschikbaar. Nieuwe technieken zoals oppervlakte behandeling met vloeibare stikstof zijn in ontwikkeling.

C. jejuni vermenigvuldigt zich in de ingewanden van dieren en is de belangrijkste veroorzaker van diarree; kippen zijn de belangrijke infectiebron. Buiten de veilige omgeving van de ingewanden kan Campylobacter overleven, maar is ook kwetsbaar en zelfs relatief makkelijk te elimineren. Ketenbeheersing leidt – ondanks alle goede bedoelingen – tot onvoldoende reductie van Campylobacter infecties. Waarom wordt er niet meer aandacht besteed aan decontaminatie van karkassen zodat de consument niet langer (onnodig?) blootgesteld wordt aan risico’s?

De genoemde technieken zijn vaak te duur, niet geaccepteerd of niet toegelaten. De vraag is of de wetgeving in de EU moet worden versoepeld om het aantal ziektegevallen en de daarmee samenhangende economische schade terug te dringen. Op 12 maart laten diverse sprekers op het symposium over voedselpathogenen hier hun licht over schijnen.

Reageer op dit artikel