nieuws

Kenniscentrum Pcfruit bundelt kennis over wijnbouw

Economie & Bedrijven

Kenniscentrum Pcfruit bundelt kennis over wijnbouw

In het kader van het Strategisch Actieplan voor Limburg in het Kwadraat (SALK) maakte deze provincie een half miljoen euro vrij voor de oprichting en uitbouw van het Kennis- en Onderzoekscentrum Wijnbouw, geïntegreerd in het Proefcentrum Fruitteelt in Kerkom, pcfruit.

Het Proefcentrum Fruitteelt pcfruit in Kerkom telt 58 ha met voornamelijk hardfruit, zo’n vier weken geleden werden op 56 a wijnstokken geplant. Coördinator van het nieuwe centrum is Kris Vandenwijngaert – what’s in a name. “Deze experimentele wijngaard weerspiegelt de geteelde rassen in België, met Chardonnay op kop. Ons doel is (toekomstige) wijnbouwers te ondersteunen in het volledige proces – de teelt, het vinificatieproces en de naambekendheid van de Vlaamse wijnen. Deze wijngaard is hierin een eerste stap.” 

Wijnbouw in opmars

Wijnbouw is in opmars in ons land. Tussen 2007 en 2013 steeg de wijnproductie van 155.000 liter naar 534.000 liter. Momenteel zijn er ongeveer 70 professionele druiventelers actief, maar de interesse van nieuwe telers is erg groot. Elke 10 hectare wijngaard staat bovendien voor een tewerkstelling van 2 à 3 arbeidsequivalenten. Wijnproductie opent dus economische perspectieven.

Reageer op dit artikel