nieuws

Nieuwbouw diepvriesmagazijn Crop’s in volle gang

Economie & Bedrijven

Nieuwbouw diepvriesmagazijn Crop’s in volle gang

Vorige vrijdag hees Egemin Automation een van de vijf automatische palletkranen in het nieuwe diepvriesmagazijn van Crop’s uit het West-Vlaamse Ooigem, producent van diepgevroren voedingsmiddelen. Het nieuwe hoogbouwmagazijn komt naast het bestaande diepvriesmagazijn en de productiefabriek.

De investering in de uitbreiding van de vestiging moet de groeiplannen van Crop’s de komende jaren ondersteunen. Crop’s voorziet om het nieuwe magazijn begin 2016 in gebruik te nemen.

 

Totaalconcept

Egemin levert een totaalconcept voor Crop’s en neemt de volledige bouwkundige en de logistieke inrichting van het magazijn voor zijn rekening. De bouwkundige werken omvatten onder meer de funderingswerken, isolatie, dakbedekking, koeling, zuurstofreductie, branddetectie, verlichting en elektriciteit. Het logistieke gedeelte omvat de silobouw voor de rekken en alle automatiseringstechnologie inclusief vijf automatisch gestuurde palletkranen, de conveyortechniek en bovenliggende WMS-software voor aansturing van alle goederenstromen.

 

Complexe inhijsoperaties

Negen maanden geleden kondigde Egemin het project aan. “Tot nu toe is het project heel vlot verlopen”, vertelt Lieven Joris, Project Manager bij Egemin. “De constructie van de silobouw is bijna af en sinds begin deze week hijsen we de kranen op hun plaats in het magazijn. Vandaag is de tweede kraan aan de beurt. De komende dagen volgen de laatste drie. Daarna kan de siloconstructie afgewerkt worden.”

 

Geoptimaliseerde opslag

Het diepvriesmagazijn wordt 82 meter lang, 38 meter breed en 40,5 meter hoog. Het zal op 15 opslagniveaus en in 5 kraangangen plaats bieden voor ruim 19.500 pallets met diepgevroren groenten en fruit. Pallets in het magazijn kunnen zowel vanuit de productiefabriek als van externe locaties ingevoerd worden. Voor de inslag wordt iedere pallet gecontroleerd op afmetingen en gewicht. Externe en industriële pallets, goed voor 20% van de totale opslagcapaciteit, worden eerst op een slave pallet geplaatst. Dat moet het opslagproces in het automatisch magazijn optimaliseren. Partner Stow neemt de constructie van de silobouw voor zijn rekening. De 5 kranen en de hijsmanoeuvres worden voorzien door Duitse partner MIAS.

Reageer op dit artikel