nieuws

Weer tast Europese groenteoogst aan

Economie & Bedrijven

Weer tast Europese groenteoogst aan

De Europese producenten van diepgevroren en geconserveerde groenten in de belangrijkste productiegebieden zijn bezorgd over de oogst van hun voorjaarsgewassen. Na een koude lente werden de landen in het centrale Europese productiegebied geconfronteerd met uitzonderlijk lage neerslag in de maanden mei en juni.

De afgelopen twee maanden werden verschillen in neerslag genoteerd tussen het noorden en het zuiden van Europa, waarbij sommige regio’s 40 tot 50 % minder regen kregen dan normaal, laat de sectororganisatie Profel weten. Daarbovenop werd het de eerste week van juli tropisch warm met een droge hoge wind, waardoor het uitdroogeffect nog werd versterkt. De meteorologische diensten erkenden de hittegolf met recordtemperaturen van boven de 35°C. 

Tekorten aan groenten

Deze weersomstandigheden hebben de teelt van een aantal groentegewassen beïnvloed wat zal leiden tot tekorten aan diverse groenten.  De opbrengsten  van erwten zullen gereduceerd worden door het droge en warme weer. Als gevolg hiervan wordt het seizoen ingekort door een late start en een vroeg einde. Na de koude lente verschoof voor lentespinazie het seizoen later in tijd, waardoor niet alle percelen konden gezaaid en verwerkt worden. De extreme droogte en hitte hebben ook een invloed gehad op het gewas. 

Andere teelten

Als gevolg van droogte en hitte wordt een beperkte productie van bloemkool verwacht. De droogte zorgde voor moeilijke en bijna onmogelijke zaaiomstandigheden voor de bonen. De lentewortelen zijn laat en hebben veel potentieel verloren. Mede als gevolg hiervan neemt de zorg toe over de productie van mengelingen van erwten en bonen voor de conservensector.

Reageer op dit artikel