nieuws

Vlaamse jeugd drinkt vaakst frisdrank

Economie & Bedrijven

Vlaamse jeugd drinkt vaakst frisdrank

Uit het nieuw rapport van de Health Behaviour in School-aged Children (HBSC) studie, gepubliceerd door de WHO, blijkt onder meer dat het percentage jongeren met overgewicht is gestegen. Hoewel Vlaanderen onder het Europees gemiddelde blijft, staat Vlaanderen wel bovenaan als het gaat om frisdrankverbruik. Beleidsmaatregelen dringen zich volgens de projectleiders van UGent op.

Al 30 jaar lang biedt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) met haar HBSC-onderzoek (Health Behaviour in School-aged Children) informatie over gezondheid, welzijn, sociale omgeving en gedrag bij kinderen van 11 tot 15 jaar.

Europa en Noord-Amerika

Voor het laatste rapport, “Growing up unequal: gender and socioeconomic differences in young people’s health and well-being”, onderzochten de wetenschappers 42 landen in Europa en Noord-Amerika.

De studie Jongeren en Gezondheid (HBSC Vlaanderen) wordt uitgevoerd aan de Universiteit Gent, door de onderzoeksgroep Gezondheidspromotie. Deze onderzoeksgroep maakt deel uit van de vakgroep Maatschappelijke Gezondheidskunde, faculteit Medische Wetenschappen en is gesitueerd op de campus van het Universitair Ziekenhuis.

Overgewicht

Het percentage jongeren met overgewicht of obesitas is gestegen ten opzichte van 2010, maar Vlaanderen blijft onder het internationaal gemiddelde. Volgens het rapport is 5,5% van de jongens, voor meisjes is dit 6% obees. Overgewicht kwam dan weer voor bij 9,8% van de jongens en 7,5% van de meisjes.

Frisdrankverbruik

Daarentegen staat Vlaanderen wel bovenaan als het over frisdrankverbruik gaat: 37% van de 15-jarige jongens en 28% van de meisjes drinkt dagelijks frisdrank). Qua fruitconsumptie staat Vlaanderen onderaan: 20% van de 15-jarige jongens en 28% van de meisjes eet dagelijks fruit.

Socio-economische verschillen

“Een stijgend aantal gezondheidskenmerken bij kinderen wordt bepaald door socio-economische verschillen, terwijl die socio-economische kloof zelf ook groter wordt”, zegt UGent-onderzoeker Bart De Clercq, die samen met Thomas Buijs het Vlaamse HBSC-onderzoek leidde. Om te vermijden dat huidige sociale ongelijkheden toekomstige verschillen in gezondheid veroorzaken, zijn beleidsmaatregelen nodig.”

Reageer op dit artikel