nieuws

Wegblokkeringen treffen voedingsbedrijven

Economie & Bedrijven

Wegblokkeringen treffen voedingsbedrijven

Meer dan 70% van de voedingsbedrijven in België ondervinden economische schade door de blokkeringen van de wegen, de afgelopen daegen. Volgens een enquête bedraagt de impact per bedrijf gemiddeld 18.000 euro per dag en loopt in één geval op tot 2.400.000 euro.

De afgelopen dagen verhinderen de wilde blokkeringen van (auto)snelwegen door boze transporteurs de productie in voedingsbedrijven in België. De bedrijven ontvangen niet alleen geen grondstoffen meer, maar krijgen boven hun producten ook niet meer bij hun klanten.

De voedingsindustrie zwaar getroffen

“Meer dan 70% van de voedingsbedrijven, of ze nu in Vlaanderen, Wallonië of Brussel zijn gevestigd, is getroffen door de gevolgen van de blokkeringen van de (auto)snelwegen. Het getroffen aantal ondernemingen nam dag na dag toe. Een enquête bij onze leden toont aan dat de impact op de voedingsbedrijven gemiddeld oploopt tot 18.000 euro per dag per bedrijf.”, betreurt Chris Moris, Directeur-Generaal van FEVIA “Deze kosten komen bovenop de impact van de kilometerheffing zelf, die voor het transport van voedingsproducten op 150.000.000 euro is berekend door Transport and Mobility Leuven.”

Veelvoudige gevolgen

De gevolgen van de blokkeringen zijn volgens de federatie voedingsindustrie veelvoudig. FEVIA zette ze op een rijtje. Voedingsbedrijven werken vaak met verse producten die niet langer dan enkele dagen goed blijven. De centrale distributiecentra waren geblokkeerd, zodat bedrijven verplicht waren om rechtstreeks aan de supermarkten te leveren, terwijl ze kans maken om vast te rijden op de autosnelweg.

Klanten annuleerden bestellingen, producten worden niet geleverd. Bedrijven waren verplicht hun grondstoffen te laten leveren buiten de normale werkuren en kregen een proces-verbaal omdat ze hun milieuvergunning overtreden. Bedrijven kunnen bij een gebrek aan grondstoffen niet meer produceren en zijn verplicht om hun personeel op tijdelijke werkloosheid te zetten. Als klap op de vuurpijl zijn er transporteurs die extra vergoedingen eisen voor de uren die ze hebben vastgestaan op de autosnelweg.

Kilometerheffing aangeklaagd

Fevia heeft sinds lange tijd de zware economisch impact van de kilometerheffing aangeklaagd. De mankementen en fouten in het systeem zijn onaanvaardbaar. Maar de situatie verder op de spits drijven en nog meer chaos veroorzaken, zal niets oplossen. De voedingsbedrijven verwachten van de overheid dat ze alles in het werk zal stellen om de situatie zo snel als mogelijk te deblokkeren.

Reageer op dit artikel