nieuws

Belgen kopen 6,6% meer voeding over de grens

Economie & Bedrijven

Belgen kopen 6,6% meer voeding over de grens

Volgens een studie Eurostat in 2015 is voeding in België gemiddeld 8% duurder dan in onze buurlanden. Belgen doen dan ook steeds vaker hun aankopen buiten ons land, bericht FEVIA. “De Belgen stemmen met hun voeten”, zegt directeur-generaal Chris Moris. Deze ontwikkeling baart de voedingsindustrie in België zorgen.

De hogere Btw-tarieven verklaren volgens de voedingsindustrie alleen al 2% van het prijsverschil met de buurlanden, concludeert FEVIA uit de Eurostat-studie. De federatie van de voedingsindustrie, waarschuwt dat de opeenstapeling van taksen en heffingen nu al banen in ons land kost en roept op tot een grondige dialoog over de competitiviteit van de sector.

Open economie

“België is een klein land met een open economie, op een wereldkaart amper een confettistipje groot. De helft van de Belgen woont op minder dan 50 kilometer van de grens,” aldus Jean Eylenbosch, voorzitter van FEVIA. “Door onder andere de loonkostenhandicap, de kilometerheffing, de energiekostenhandicap, de zogenaamde “gezondheidstaksen” en tal van andere taksen is voeding vandaag duurder in België dan bijvoorbeeld in Nederland of Frankrijk.”

Stemmen met hun voeten

Het is de federatie van de voedingsindustrie dan ook geen verrassing dat de Belgen steeds meer over de grens aankopen. “De Belgen stemmen met hun voeten. In 2015 kochten de Belgen voor 723,4 miljoen euro voeding en dranken aan in buitenlandse supermarkten. Tegenover 2014 een toename met 6,6%. Sinds 2008 zijn de grensaankopen van voeding en dranken met maar liefst 42,5% toegenomen,” aldus Chris Moris, directeur-generaal bij FEVIA.

Zorgelijk

De voedingsindustrie maakt zich zorgen over hun toekomst in België. Het effect van de hogere accijnzen op niet-alcoholische dranken en de “gezondheidstaksen” zitten nog niet in deze cijfers. Een studie van The Retail Academy in samenwerking met PwC toonde wel aan dat de recente kilometerheffing voeding in de winkelrekken tot 1,1% duurder maakt.

Vandaag sterkhouder

De voedingsindustrie is vandaag nog de sterkhouder van de Belgische industrie. Eén op de vijf arbeidsplaatsen in de Belgische industrie, is er één in de voedingsindustrie. Bovendien kon de voedingsindustrie ondanks moeilijke economische omstandigheden, de werkgelegenheid op peil houden. FEVIA roept de overheden dan ook op om de competitiviteit van de sector te versterken en jobs in ons land te houden.

Reageer op dit artikel