nieuws

Ahold Delhaize respecteert Gedragscode Ketenoverleg

Economie & Bedrijven

Ahold Delhaize respecteert Gedragscode Ketenoverleg

De voedingsmerkenproducenten die in België actief zijn, komen in opstand tegen Ahold Delhaize. Voorlopig is nog geen formele klacht ingediend, maar ze hebben al wel een brief met hun ongenoegen over de prijsverlaging gestuurd naar de voorzitter van het Ketenoverleg. Ahold Delhaize laat in De Tijd weten de Gedragscode van het Ketenoverleg te respecteren.

“Op dit moment kunnen we geen verdere info geven over deze zaak. Wellicht beschikken we morgen of overmorgen over meer gegevens’, zegt Walter Gelens, de CEO van de BABM, de Belgische belangenvereniging van merkproducenten, waaronder de voedingsbedrijven, in de Tijd.

Ook in Nederland

In Nederland doet de Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI) hetzelfde, meldt VMT. De organisatie dient een klacht in bij de Stuurgroep Eerlijke Handelspraktijken.

Belangrijkere rol

Ahold Delhaize vraagt zijn honderd grootste leveranciers om hun prijzen te verlagen, omdat het bedrijf nu groter is en daardoor een belangrijkere rol speelt. “De aankoopvoorwaarden voor Delhaize zijn anders dan die voor Albert Heijn”, zegt Ahold Delhaize-woordvoerder Peter Dercon in De Tijd. ‘In Nederland liggen de prijzen voor de meeste producten lager. We willen dat er meer lijn komt in de aankoopprijzen.’ Bovendien wil Ahold Delhaize dat de leveranciers ook een korting geven voor de periode van vóór de fusie. 

Respect voor de Gedragscode

De supermarktgroep benadrukt dat ze zich aan de regels houdt, die in binnen het Ketenoverleg zijn afgesproken. “Ahold Delhaize onderschrijft de Gedragscode en de onderneming houdt zich daaraan”, zegt Dercon in De Tijd. “Wij voeren individuele gesprekken met onze leveranciers, en wij moeten daarin samen tot overeenstemming komen.”

Bron: De Tijd

Reageer op dit artikel