nieuws

80 jaar FEVIA, 80 jaar samenwerken aan duurzame groei

Economie & Bedrijven

80 jaar FEVIA, 80 jaar samenwerken aan duurzame groei

FEVIA lanceerde gisteravond bij de aftrap van haar 80ste verjaardag haar nieuwe website en een videoreeks die Belgische voedingsbedrijven in de kijker zet. Voorzitter Jean Eylenbosch het belang van samenwerking tussen FEVIA en haar partners om de duurzame groei van de sector te blijven ondersteunen. Met het merk “Food.be – Small country. Great food.” en met steun van het Belgisch koningshuis wil de sector met fierheid op Belgische voeding verder blijven uitdragen.

FEVIA ontpopte zich doorheen haar 80-jarig bestaan als een bruggenbouwer tussen Belgische voedingsbedrijven en hun stakeholders. Samen met onder andere overheden, vakbonden, de Koning Boudewijnstichting, het onderwijs en de wetenschappelijke wereld zocht en vond FEVIA constructieve oplossingen voor tal van uitdagingen.

Sterke exportcijfers, maar …

De sector groeide de voorbije jaren dankzij sterke exportcijfers, maar ziet gevaren om de hoek. Onderzoek door marktonderzoeksbureau GfK bij 5000 Belgische huishoudens toonde bijvoorbeeld aan dat Belgen hun voeding en drank steeds meer aankopen in onze buurlanden. Verder zou volgens een nieuwe studie van het federaal planbureau een btw-verhoging op voedingsproducten van amper 1% meteen 3000 banen op de helling zetten.

Bruggenbouwer

Jean Eylenbosch, voorzitter van FEVIA, wil de rol van bruggenbouwer van de federatie ook in de toekomst blijven opnemen. “FEVIA blijft gaan voor duurzame groei, maar in de huidige economische context is dat allesbehalve evident. We worden op wereldvlak geconfronteerd met een nooit geziene bevolkingstoename en met uitdagingen op vlak van milieu en energie, volksgezondheid en sociale relaties.”

Brexit en oorsprongetikettering

Vervolgend: “De aanslagen in Brussel liggen nog vers in het geheugen en we zien overal protectionisme de kop opsteken, van de Brexit tot het Franse experiment met oorsprongsetikettering. In die context roep ik onze politici op om samenwerking niet uit het oog te verliezen,” waarschuwt de FEVIA-voorzitter.

Positief signaal

Het is volgens Eylenbosch alvast een positief signaal dat onze regering geen nieuwe inkomsten ging zoeken in bijkomende taksen op voeding. “Het Convenant Evenwichtige Voeding met minister van Volksgezondheid Maggie De Block, de engagementsverklaring met de Vlaamse ministers Crevits en Vandeurzen voor een evenwichtig en gevarieerd aanbod van dranken en tussendoortjes op school en het engagement in het kader van de Vlaamse klimaattop vormen het bewijs dat overheden en bedrijven kunnen samenwerken aan duurzame oplossingen vanuit dialoog.”

Geloof in de toekomst met Food.be

FEVIA lanceert bij de start van haar jubileumjaar haar nieuwe website, waarop ze met de videoreeks “In The Picture” de medewerkers van de voedingsindustrie aan het woord laat. “Met “Food.be – Small country. Great food.” hebben we een merk dat de kwaliteit, diversiteit en innovatie van Belgische voeding in de kijker zet, wereldwijd maar ook in eigen land. Die fierheid willen we samen blijven uitdragen, samen met onze 28 sectoren, onze bedrijven en onze medewerkers. FEVIA is een springlevende 80-jarige die lang nog niet klaar is om met pensioen te gaan,” aldus Chris Moris, directeur-generaal van FEVIA.

Trouwe reisgezel

Met Food.be is FEVIA intussen een trouwe reisgezel van het koningshuis tijdens staatsbezoeken en prinselijke missies, zoals recent nog naar Japan en Nederland. De viering van 80 jaar FEVIA is voor Jean Eylenbosch een goede gelegenheid om de succesvolle samenwerking tussen het Belgisch koningshuis en de voedingssector te belichten: “Koning Filip, toen nog prins Filip, hield in juni 2013 persoonlijk “Food.be – Small country. Great food.” boven de doopvont tijdens de economische missie naar Los Angeles. En vorig jaar nog kwam Koningin Mathilde haar steun verlenen aan de Belgische voedingssector op de wereldtentoonstelling in Millaan.

Reageer op dit artikel