nieuws

‘Impact Brexit op voedingsindustrie moet minimaal zijn’

Economie & Bedrijven

‘Impact Brexit op voedingsindustrie moet minimaal zijn’

Met het starten van de Artikel 50-procedure van het Verdrag van Lissabon, zette de Britse premier Teresa May officieel de uittreding van het Verenigd Koninkrijk in gang. De voedingsindustrie roept op om de economische schade van de Brexit zo klein mogelijk te laten zijn.

FoodDrinkEurope, de brancheorganisatie voor de Europese voedingsindustrie, benadrukt dat de effecten van de uittreding minimaal moeten zijn. Het komen tot een nieuwe en duurzame werkrelatie met de Britse voedingsindustrie moet zo snel mogelijk gebeuren.

Impact voedingsindustrie

De handel in voedingsmiddelen en dranken tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk (VK) bedraagt €45 miljoen. Daarmee zijn de Britten de grootste handelspartner van Europa op dit gebied. Dat de Brexit impact heeft op de Europese voedingsindustrie staat buiten kijf, aldus FoodDrinkEurope. Maar hoeveel die economische schade zal bedragen is nog onduidelijk.

Handelsakkoord

Aangezien de voedings- en drankenindustrie de grootste industrie is van het continent, moet deze sector ook prioriteit krijgen in de aankomende onderhandeling over een handelsakkoord tussen de Europese Unie en het VK.

“We willen nuttige onderhandelingen die zekerheid geeft voor burgers en bedrijven. We roepen de onderhandelaars op om handelsbarrières tot een absoluut minimum te beperken”, zegt Mella Frewen, Director General van FoodDrinkEurope.

Ingrediënten, grondstoffen en regelgeving

Frewen hoopt dat de onderhandelingen tussen EU en VK snel zorgt voor duidelijkheid want onzekerheid is slecht voor groei en het investeringsklimaat. “We willen zo min mogelijk verstoring van de handel in grondstoffen, ingrediënten en voedings- en drankenproducten.

Ook moeten er zo min mogelijk verschillen komen in Europese en Britse regelgeving voor voedingsmiddelen”, verduidelijkt ze.

Toeleverketens EU

Om eventuele nieuwe regelingen voor de Europese toeleveringsketens soepel te laten verlopen, is het verder belangrijk dat er een adequate overgangstermijn komt, besluit Frewen.

Reageer op dit artikel