nieuws

Kwart Belgen één keer per week naar de frituur

Economie & Bedrijven

Kwart Belgen één keer per week naar de frituur

Volgens een recente studie haalt een kwart van de Belgische bevolking eenmaal per week frietjes uit de frituur en bezoekt 95 % van de Belgen minstens eenmaal per jaar een frituur. Meer dan 60 % eet minstens wekelijks frietjes. In België zijn zo’n 5.000 frituren actief.

Frietjes zijn nog lekkerder met een sausje erbij. In de saus-hitparade staat mayonaise op kop (40 %), gevolgd door stoofvleessaus (32 %), tartaar (13 %), ketchup (9 %) en andalouse (7 %), meldt Belgapom in een blog.

Centrale ligging

België ligt in het midden van het ideale teeltgebied voor aardappelen. Met een gemiddelde opbrengst van om en bij de 45 ton per ha als gevolg van de ideale groeiomstandigheden en vakkennis in de aardappelketen, is het niet toevallig dat ons land is uitgegroeid tot de grootste exporteur van (diepgevroren) friet ter wereld.

Internationale export

Deze Belgische frietjes, vaak geproduceerd in familiale groeibedrijven, worden over de hele wereld afgebakken. Jaarlijks worden in ons land om en bij de 3,5 miljoen ton aardappelen verwerkt tot frietjes, pureebereidingen, chips en vlokken. Ons land telt ongeveer 7.000 aardappeltelers.

Reageer op dit artikel