nieuws

België in Top 10 internationale handel landbouwproducten

Economie & Bedrijven

België in Top 10 internationale handel landbouwproducten

In de rangschikking van de landen met de hoogste volumes aan landbouwproducten behaalt België zowel bij import als bij export een plaats in de top 10. Volgens cijfers van de WHO bedroeg de uitvoer van landbouwproducten van het land in 2014 33 miljard euro en de invoer 31 miljard euro, meldt BVLH voorafgaand aan de Anuga.

België haalt hiermee tweemaal een negende plaats, meldt het Bundesverband des Deutschen Lebensmittelhandels e.V. (BVLH) voorafgaand aan de Anuga in Koelnmesse in Keulen. Met Duitsland heeft België een positieve handelsbalans. België exporteerde landbouwgoederen naar Duitsland voor een waarde van 3,5 miljard euro in 2015. Anderzijds voerde België goederen in van de Duitse landbouw- en voedingsindustrie met een waarde van ongeveer 3,3 miljard euro. 

Europese handelspartners

In de rangschikking van de Europese handelspartners voor landbouwproducten van Duitsland staat België op de 7e plaats. Belangrijke exportproducten van de binnenlandse landbouw zijn melkerijproducten, graanproducten en bakgoederen alsook cacao en cacaoproducten. Uit België wordt vooral vlees en vleeswaren, melk en zuivelproducten alsook fruit- en groentensappen resp. gekonfijt fruit en groenten in Duitsland ingevoerd.

Duits econoom verwacht groei in heel Europa

Een belangrijke voorwaarde voor een bloeiende handel in landbouwproducten is een positieve economische ontwikkeling. In dit opzicht wijzen de conjunctuurverwachtingen op goede zaken, ook voor de landbouw- en voedingsindustrie. De belangrijkste economische instellingen in Duitsland voorspellen voor de Europese Unie een groei van het bruto binnenlands product van 1,5 procent dit jaar en 1,6 procent in 2018, aldus BVLH.

Daling werkloosheid

Het aantrekken van de economische activiteit weerspiegelt zich ook in de verdere daling van de werkloosheid. De werkloosheidsgraad zal in 2017 waarschijnlijk gemiddeld 8,3 procent bedragen. In 2018 zal deze dalen tot 8,1 procent. De inflatie blijft met 1,5 procent in 2017 en 1,6 procent in 2018 onder het streefdoel van de Europese Centrale Bank van net onder de twee procent. Een belangrijke economische stimulans blijft de private binnenlandse vraag. Volgens de prognoses van de Duitse economen zal de private consumptie in de 19 staten van de eurozone verder toenemen. Voor 2017 voorspellen de instellingen een groei van 1,4 procent. In 2018 zal de private consumptie verder stijgen met 1,5 procent.

 

Reageer op dit artikel