nieuws

FIT vernieuwde Brexit-meldpunt

Economie & Bedrijven

FIT vernieuwde Brexit-meldpunt

Flanders Investment & Trade heeft haar Brexit-website vernieuwd. Actueler dan ooit. De website bevat tips en praktische informatie over zaken die met de brexit en de impact ervan op het bedrijfsleven te maken hebben. Er is ook een uitgebreide marktanalyse te vinden.

Het Verenigd Koninkrijk is de vierde exportmarkt van de Vlaamse voedingsindustrie: de Vlaamse voedingsbedrijven exporteren voor 1,9 miljard euro naar het VK, dit is bijna 10% van de totale Vlaamse export van voedingsmiddelen. De informatie op het Brexit-meldpunt gaat van douaneformaliteiten, met inbegrip van btw en accijnzen, invoerrechten en oorsprongsregels, tot schommelingen in de wisselkoers, normen, verpakkingen en vergunningen.

Marktanalyse

FIT maakte een analyse van de economische belangen van onze handel en de effecten wanneer het VK uit de EU treedt. De Brexit is overigens nu al voelbaar voor de voedingsindustrie. Door de devaluatie van het pond zijn de Vlaamse voedingsproducten minder competitief. Het gevolg is dat de export naar het Verenigd Koninkrijk in 2016 met 2,6% is afgenomen! Dit is een duidelijke breuk met het verleden, waar er mooie groeicijfers waren. Tussen 2011 en 2015 groeide de export van de Vlaamse voedingsindustrie naar het Verenigd Koninkrijk immers met 27,6%. Voor de toekomst vreest de voedingssector verschillen in regelgeving en zelfs douanetarieven mocht het tot een harde Brexit komen.

 

Reageer op dit artikel