nieuws

“Champagne steeds meer een volwaardige wijn”

Economie & Bedrijven

“Champagne steeds meer een volwaardige wijn”

Belgen tonen, volgens het Bureau du Champagne Benelux, een stijgende belangstelling voor een grotere diversiteit aan types Champagnes. Hij beschouwt die steeds meer als volwaardige wijnen die perfect kunnen passen bij verschillende soorten gastronomie.

De thuisconsumptie bij de Belgische huishoudens is in 2017 gestegen met 4% in volume en 7% in waarde. Volgens de GFK-cijfers is de groei sterker in Wallonië en Brussel (+7%) dan in Vlaanderen (+3%), waar de thuisconsumptie evenwel toeneemt. Meer dan 10% van de huishoudens koopt regelmatig Champagne. Over heel het land kopen de Belgische huishoudens gemiddeld 4,7 flessen Champagne per jaar. Het totaal aantal flessen Champagne die jaarlijks door Vlaamse huishoudens wordt gekocht (5,1) blijft wel hoger dan in Brussel en Wallonië (4,3).

Hoger segment

In 2017 toonde de Belgische consument ook een groeiende interesse in de hogere Champagnesegmenten. Zo is 49% van alle Champagnes die voor thuisconsumptie wordt gekocht, aan een prijs boven de 18€. De Champagnes aan de laagste prijzen hebben meer dan een kwart van hun marktaandeel verloren op drie jaar tijd en vertegenwoordigen nog slechts 18%.

Seizoensgebonden

Een andere trend die zich steeds meer aftekent bij het het thuisverbruik van Champagne, is de betere spreiding van de Champagne-aankopen doorheen het jaar. Het aandeel van de Champagne-aankopen dat in december plaatsvindt, is van 2010 tot 2017 gedaald van 37% naar 29, het deel van de Champagneverkoop over de vier laatste maanden van het jaar is van 59% naar 47% gedaald in dezelfde periode.

Volwaardige wijnen

Grégoire Van den Ostende, directeur van het Bureau du Champagne Benelux, verklaart deze spreiding van Champagne-aankopen door verschillende elementen: “De Belgische consument toont een stijgende belangstelling voor een grotere diversiteit aan types Champagnes die hij steeds meer gaat beschouwen als volwaardige wijnen die perfect kunnen passen bij verschillende soorten gastronomie.”

 

Reageer op dit artikel