nieuws

Crelan helpt 5 Waalse ondernemers meer dan 60.000 euro in te zamelen

Economie & Bedrijven

Crelan helpt 5 Waalse ondernemers meer dan 60.000 euro in te zamelen

Een snoepje dat voor 100% uit fruit bestaat, een Belgische bio-forelkwekerij, een Waalse bio-wijn, nieuwe bijenkorven en nieuwe gistkuipen voor een brouwerij. Dit zijn de vijf crowdfundingprojecten die van de coöperatieve bank Crelan steun krijgen dankzij haar campagne “Coup de Cœur” op de Beurs van Libramont.

De vijf laureaten hebben tussen de 2.500 en 37.000 euro ingezameld om hun projecten tot een goed einde te brengen. Voor het tweede jaar op rij heeft Crelan samengewerkt met het online crowdfundingplatform MiiMOSA om projecten in de landbouw en de agrobusiness een duwtje in de rug te geven. De oproep tot projecten, die begin dit jaar gelanceerd is, heeft 60 mensen geïnspireerd (tegenover 17 in 2017). De prijsuitreiking was zaterdag 28 juli op de landbouwbeurs Foire de Libramont in Libramont (de Waalse Ardennen). 

30 Innovatieve projecten

In totaal werden 30 innovatieve projecten op het platform MiiMOSA geplaatst. Dat platform ondersteunt lokale projecten met een persoonlijk contact en een vertrouwensrelatie tussen de ondernemer en de consument. Die 30 projecten hebben al 122.000 euro ingezameld.

“Als coöperatieve bank delen we dezelfde waarden als MiiMOSA. Deze duurzame samenwerking past bovendien perfect binnen onze Crelan Foundation, die we in januari 2018 gelanceerd hebben. De oprichting van de Crelan Foundation geeft een nieuwe dimensie aan het maatschappelijk engagement van Crelan door haar coöperanten er nog meer bij te betrekken”, voegt Philippe Voisin, CEO van Crelan, eraan toe.

10 procent extra

Crelan heeft vijf van deze ondernemers gelukkig kunnen maken met een extra bijdrage van 10% van het vooropgestelde inzamelbedrag. Een jury, die samengesteld is uit leden van Crelan, van de Waalse Landbouwfederatie (FWA) en van de Union des Agricultrices Wallonnes (UAW), heeft de winnaars geselecteerd op basis van innovatie, ondernemerschap en de mate waarin de vier waarden van Crelan (verantwoord, persoonlijk, respectvol en verbonden) vertegenwoordigd zijn in de projecten. 

Florian Breton, CEO van MiiMOSA : “Crelan heeft zich opnieuw geëngageerd om samen te werken met MiiMOSA en zo konden we onze krachten bundelen om de Waalse landbouw en agrobusiness te financieren en te promoten. Deze samenwerking zorgt er nog maar eens voor dat de geweldige dynamiek van deze sectoren, die we samen zullen blijven steunen, in de kijker wordt gezet.”

Voorstelling van de ‘Coups de coeur’

Coup de Coeur 1 (500 euro)

Naam: Bonbonbon, votre gourmandise 100% fruits ! (Charlotte Dallemagne en Stéphanie Lefevre)

Plaats: Vedrin (Namen)

Project: Aan het grote publiek een snoepje aanbieden dat voor 100% uit fruit bestaat, voornamelijk op basis van lokale appels en peren.

Ingezameld bedrag:

Website : 4.895 euro

https://www.miimosa.com/be/projets/bonbonbon-votre-gourmandise-100-pourcent-fruits

 

Coup de Coeur 2 (500 euro)

Naam: Pour des truites fumées bio & belges (Olivier Mathonet)

Plaats: Malmedy (Luik)

Project: Twee Waalse viskwekerijen hebben hun kennis gebundeld om de ENIGE “Belgische bio-forel” voor te stellen.

Ingezameld bedrag:

Website : 3.045 euro

https://www.miimosa.com/be/projets/pour-des-truites-fumees-bio-et-belges

 

Coup de Coeur 3 (1.500 euro)

Naam: L’installation d’une vigneronne bio en Belgique ! (Sophie en Dimitri Vander Heyden)

Plaats: Saintes (Waals-Brabant)

Project: Een Waalse biologisch-dynamische wijn produceren (foto).

Ingezameld bedrag:

Website : 13.639 euro

https://www.miimosa.com/be/projets/soutenez-sophie-une-jeune-vigneronne-bio-en-belgique

 

Coup de Coeur 4 (350 euro)

Naam: Structure de conseil en Apithérapie ! (Mihael Wambach)

Plaats: Merbes-Le-Château (Henegouwen)

Project: Aankoop van bijenkorven en renovatie van een gebouw waar aan bijenteelt gedaan kan worden.

Ingezameld bedrag:

Website : 2.508 euro

https://www.miimosa.com/be/projets/permettez-la-creation-dun-relais-structure-api-bien-etre

 

Coup de Coeur 5 (1.500 euro)

Naam: La brasserie de la Sambre (Jean-Christophe Larsimont)

Plaats: Moustier, Jemeppe-sur-Sambre (Namen)

Project: Aankoop van nieuwe gistkuipen voor een brouwerij.

Ingezameld bedrag:

Website : 37.036 euro

https://www.miimosa.com/be/projets/aidez-la-brasserie-de-la-sambre-a-se-developper

Foto: Project een Waalse biologisch-dynamische wijn produceren 

 

Reageer op dit artikel