nieuws

Foire de Libramont: Wie zal onze steden morgen voeden?

Economie & Bedrijven

Foire de Libramont: Wie zal onze steden morgen voeden?

“Wie zal onze steden morgen voeden?” is het thema van de Foire de Libramont. Keynote spreker over dit onderwerp is hoogleraar Haissam Jijakli van de Faculteit Gembloux Agro-Bio Tech van de Universiteit Luik. Zijn Research Center for Urban landbouw ontwikkelt en onderzoekt innovatieve voedselproductie afgestemd op steden.

Volgens de beursorganisatie van de Foire de Libramont is het voor de landbouwsector belangrijk rekening te houden met de verwachtingen van de consument. Kwaliteitsproducten, lokale productie en transparante productiewijzen zijn belangrijk en hier moet een billijk loon tegenover moet staan. Stadlandbouw biedt mogelijkheden. Haissam Jijakli van de Faculteit Gembloux Agro-Bio Tech van de Universiteit Luik houdt zijn lezing vrijdagochtend 27 juli.

Stadslandbouw

Wereldwijd was de stadslandbouw was in 1990 goed voor ruim 1/7 van de verbruikte landbouwproducten in de wereld! In 2005 was dat al meer dan 1/4 (cijfers UNDP). Tegen 2030 zal 60 % van de wereldbevolking in steden wonen. In 2050 zal dat al 75 % zijn.

België

In België woont 98% van de Belgische bevolking in stedelijke gebieden. Het Good Food-project (foto) in Brussel wil tegen 2035 bereiken dat vruchten en groenten in Brussel voor 30% voortkomen van lokale productie. Wallonië verleende onder meer zijn steun aan 10 projecten van nieuwe wijken waar plaats is voor stadslandbouwinitiatieven. Het project van de site van Anton in Andenne is bijzonder interessant. Het wil namelijk lokale landbouwers aansporen om projecten op het terrein te ontwikkelen en op die manier nieuwe kansen te grijpen om contact te leggen met de consumenten/burgers. Klik hier voor meer informatie. 

Reageer op dit artikel