nieuws

Unieke samenwerking agrovoedingssector

Economie & Bedrijven

Unieke samenwerking agrovoedingssector

Begin juni startte Ardo in Ardooie met de aanleg van een 25 km lang ondergronds leidingnetwerk. Dit netwerk zal gezuiverd afvalwater van het groentenverwerkend bedrijf verdelen over 500 ha landbouwgrond in de onmiddellijke omgeving. Deze samenwerking tussen de landbouw en de industrie is uniek. Flanders’ FOOD, Howest, Inagro, Universiteit Gent, VITO en Vlakwa willen voortbouwen op dit ketenoverschrijdend project.

Dergelijke projecten tussen voedingsindustrie en landbouw zullen steeds belangrijker worden om de agrovoedingssector te wapenen tegen waterproblemen. De krachtenbundeling moet de Vlaamse agrovoedingssector verder sterken in zijn innovatieve en competitieve groei. Het gezuiverde afvalwater van het groenteverwerkende bedrijf Ardo zal vanaf augustus 2018 worden gestockeerd in een bufferbekken van 150 000 m³.

Pomphuis

Via het naburige pomphuis zal het water in een netwerk van 25 km ondergrondse leidingen worden gepompt. Het netwerk zal over 500 ha landbouwgrond worden verspreid en zal 150 afnamepunten bevatten. Ter hoogte van ieder afnamepunt zal het water onder een druk van minimaal 8 bar staan. Dit impliceert dat landbouwers enkel nog hun beregeningsinstallatie moeten aansluiten op hun respectievelijke hydrant om te kunnen starten met irrigeren.

F2AGRI-project

Deze infrastructuurwerken worden gerealiseerd binnen het F2AGRI project. Ardo bekostigt het bufferbekken en INERO CVBA, waarin 47 landbouwers zich verenigden, betaalt het pomphuis en het leidingnetwerk. Daarnaast geniet het project Europese, Vlaamse en West-Vlaamse steun via respectievelijk het Interreg Vlaanderen-Nederland programma, het departement Landbouw en Visserij en de provincie West-Vlaanderen.

Gezamenlijke aanpak

De aanpak van Flanders’ FOOD, Howest, Inagro, Universiteit Gent, VITO en Vlakwa is gericht op de ontwikkeling en demonstratie van innovaties inzake software, monitoring, watertechnologie, sensoren, data-analyse, voedingsverwerkingstechnologie, energiemanagement en automatisatie binnen het domein van landbouw en voeding. Door innovatie te stimuleren kan deze belangrijke industrietak blijvend een economische meerwaarde realiseren. En met succes: sinds de krachtenbundeling werden reeds 3 projecten goedgekeurd rond duurzaam watergebruik.

Reageer op dit artikel