nieuws

EFSA moet onderzoeken sneller publiceren

Economie & Bedrijven

EFSA moet onderzoeken sneller publiceren

De commissie Milieu en Gezondheid van het Europees Parlement wil dat de European Food Safety Agency (EFSA) sneller hun onderzoeken publiceert zelfs nog voordat een product op de markt mag komen. Een meerderheid van de commissie (43 voor, 16 tegen) stemde voor dit voorstel.

Deze stemming is een vervolg op het initiatief van de Europese bevolking over glyfosaat. In het initiatief zijn zorgen geuit over de transparantie van de wetenschappelijke studies die zijn gebruikt voor de evaluatie van pesticides.

 

Sneller proces

Deze nieuwe regels moeten voor meer transparantie zorgen bij de risico-assessment, betrouwbaarheid, objectiviteit en de onafhankelijkheid van de studies die de EFSA gebruikt.

 

Een nieuwe indieningsprocedure is geïntroduceerd. Dit zou het applicatieproces moeten versnellen. EFSA kan de indiener adviseren hoe alle informatie aan te leveren.

 

Een Europees register van in opdracht uitgevoerde studies moet opgezet worden. Dit moet bedrijven ervan weerhouden om ongunstige studies tegen houden. Als de studies ingediend bij de EFSA openbaar worden gemaakt, kunnen ook andere partijen nagaan of er ook andere relevante wetenschappelijke data bestaan.

 

De commissie heeft wel criteria bedacht wanneer informatie vertrouwelijk blijft bijvoorbeeld het handelsmerk waaronder het product zal worden verkocht of een gedetailleerde beschrijving van de receptuur.

Aantasting concurrentievermogen

Renate Sommer, Duits politicus en rapporteur: “Het klopt dat de regels van de EFSA transparanter kunnen. De EFSA publiceert al veel informatie, maar is daar niet verplicht toe. Proactief transparante regels aannemen zal dan ook zeker nut hebben.” Sommer is echter van mening dat het besluit van de milieucommissie van het EP het concurrentievermogen van Europese fabrikanten aantast. “Als de fabrikanten tegelijk met het indienen van hun applicatie ook de onderliggende studies moeten publiceren, is er een risico voor ‘ideeënpiraterij’ wereldwijd,” vult Sommer aan.

 

Het gehele Europese Parlement zal de stemming in december bespreken.

Reageer op dit artikel