nieuws

ILVO lanceert Living Lab Veehouderij

Economie & Bedrijven

ILVO lanceert Living Lab Veehouderij

ILVO lanceerde tijdens de landbouwbeurs Agriflanders het Living Lab Veehouderij. Doel is versnelling van de innovatie en valorisatie van onderzoek in de vleessector en de resultaten bereikbaar te maken voor alle actoren. De Vlaamse veehouderijsector kan zo zijn koppositie binnen Europa behouden.

ILVO Living Lab Veehouderij steunt op drie loketten, waarvan twee nieuwe: Pluimveeloket en Rundveeloket. Niet alleen de veehouders zelf, maar ook alle mogelijke toeleveranciers en verwerkers, veevoederspecialisten, stallenbouwers en slachthuizen kunnen in en met het Living Lab hun ideeën en verbeterpunten uitwerken. Behalve kennisuitwisseling zullen er experimenten en ontwikkelingstrajecten worden opgezet, al niet in de gebouwen van de betrokken onderzoekscentra.

Heel wat opportuniteiten

“In de dierlijke sector liggen nog heel wat opportuniteiten om onze bedrijven competitiever te maken, en vaak ligt de sleutel bij kennis en innovatie. Van het nieuwe ILVO Living Lab Veehouderij verwacht ik dat zij in dialoog gaan, dat ze echt co-creatief oplossingen vinden, dat zij professioneel experimenteren en dat ze grondig hun samenwerkingstrajecten evalueren.”, verklaarde minister Schauvliege, terwijl ze het lint knipte bij de lancering tijdens Agriflanders (foto).

Het concept ‘Living Lab’.

Het begrip ‘Living Lab’ is ontstaan vanuit Europa als een instrument om praktijkgerichte innovatie in verschillende sectoren te bevorderen door de stakeholders en de wetenschappelijke experts vlot te laten samenwerken. ILVO nam de aanpak op in zijn toekomstvisie ‘naar 2020 en verder’ (2017).

Food Pilot

Op 4 domeinen zijn er binnen ILVO al Living Labs actief (of staan ze in de steigers): de Food Pilot (in verband met innovatie in de voeding), het ILVO Living Lab Veehouderij (een opdracht van de Vlaamse overheid en gelanceerd op Agriflanders 2019), en Living Labs i.v.m. precisielandbouw en i.v.m. Agro-ecologie en Biologische landbouw (een opdracht van de Vlaamse overheid). 

Efficiënte, open samenwerking

“De Living Lab paraplu die wij nu boven de drie loketten plaatsen maakt de efficiënte, open samenwerking en wisselwerking tussen de actoren zichtbaar”, zegt Joris Relaes, administrateur-generaal ILVO. “In de verschillende onderzoeks- en praktijkinstellingen is er veel kennis aanwezig en zij beschikken samen over moderne (proef)stalinfrastructuur. Het is een logische stap dat we met een heus Living Lab collectief de hand reiken aan veehouders, toeleveranciers, sectororganisaties, overheid, praktijkcentra, onderzoeksinstellingen, verwerkers, retail, …”

Relaes: “Door te blijven investeren in onderzoek en innovatie kan de Vlaamse veehouderijsector zijn koppositie binnen Europa behouden, als voorloper op het vlak van technische resultaten en duurzaamheidsinspanningen.” 

Co-creatie

Het aspect co-creatie en de bijzondere wijze om nieuwe kennis op maat van bedrijven of sectoren te ontwikkelen, is het meest typische voor het Living Lab. Ontwikkelde oplossingen en concepten worden gelijk getest en verfijnd in ‘echte’ praktijkomstandigheden. Er is een sterke focus op effectieve implementatie en opvolging in de praktijk.

 

Reageer op dit artikel