nieuws

Onderzoek SigWatch: Nestlé meest geliefd en meest bekritiseerd door ngo’s

Economie & Bedrijven

Onderzoek SigWatch: Nestlé meest geliefd en meest bekritiseerd door ngo’s

Unilever staat wederom bovenaan de lijst van Sigwatch met meest geliefde organisaties. Ook Nestlé krijgt complimenten, maar tegelijkertijd is er ook nog een hoop kritiek op het bedrijf. Daarnaast zien ngo’s voor Coca-Cola ook nog een hoop verbeteringen.

Onderzoeks- en adviesorganisatie SigWatch heeft het afgelopen jaar van meer dan 9000 ngo’s bijgehouden wat zij zeiden over bedrijven en stelde op basis hiervan een lijst samen met de meest gecomplimenteerde en de meest bekritiseerde bedrijven.

In de top 10’s van SigWatch komen meerdere bedrijven uit de voedingsmiddelenindustrie voor. Zo voert Unilever de lijst aan met de meest door activistische groepen gecomplimenteerde bedrijven. De positie is te danken aan de initiatieven die Unilever heeft genomen op het gebied van palmolie, duurzaamheid en dierenwelzijn, met name voor haar ingenomen standpunten over dierproeven en eieren van kippen in kooien. In een eerder rapport van SigWatch, augustus vorig jaar, bezette het bedrijf ook al de eerste positie op deze lijst. 

Budgetsupermarkten scoren positief

Ook fastfoodketen McDonalds en supermarkten Aldi en Lidl staan in de top tien met gecomplimenteerde bedrijven.

 

Zowel McDonalds als Aldi worden geprezen op het gebied van dierenwelzijn, terugdringen van plasticgebruik en afspraken voor het behoud van bossen. Zo werkt Aldi samen met de Plastic Soup Foundation aan het terugdringen van plastic.

Nestlé

Nestlé neemt een bijzondere positie in, het bedrijf wordt zowel geprezen als bekritiseerd (Nummer 9 en nummer 4). SigWatch geeft aan dat het bedrijf geprezen wordt om de veranderingen die het nu al heeft aangebracht (onder andere op het gebied van palmolie en dierenwelzijn), maar bekritiseerd om het bedrijf aan te zetten tot aanvullende acties. Zo wordt Nestlé verweten dat het niet ver genoeg gaat in de ogen van ngo’s. Het gaat dan over kwesties als kunststoffen voor eenmalig gebruik en de verkoop van gebotteld water.

Coca-cola 

De lijst met de meest bekritiseerde bedrijven wordt gedomineerd door energiebedrijven. Naast Nestlé is Coca-Cola het enige andere bedrijf uit de voedingsindustrie in de lijst met bekritiseerde bedrijven. Coca-Cola dankt de plek onder andere aan de hoeveelheden suiker in haar producten en het verkopen van gebotteld water. Zo won Coca-Cola met haar ‘smartwater’ de Gouden Windei verkiezing van Foodwatch voor het meest misleidende product.  Daarnaast betreuren activisten het dat Coca-Cola zich richt op het recyclen van plastic, in plaats van het terugdringen van het gebruik van plastic.

Meest gecomplimenteerde bedrijven in 2018

 

 1. Unilever
 2. Allianz
 3. AXA
 4. Swiss Re
 5. Signet Jewelers
 6. McDonald’s
 7. Aldi
 8. Lidl
 9. Nestlé
 10. H&M

 

Meest bekritiseerde bedrijven in 2018

 1. Kinder Morgan
 2. Monsanto
 3. Royal Dutch Shell
 4. Nestlé
 5. Enbridge
 6. Energy Transfer
 7. Coca-Cola
 8. TransCanada
 9. Google/ Alphabet
 10. Walmart 

Reageer op dit artikel