nieuws

Samen werken aan een eerlijke markt

Economie & Bedrijven

Samen werken aan een eerlijke markt

In het 3de duurzaamheidsrapport van de Belgische voedingsindustrie toont Fevia hoe de sector haar duurzame groei wilt verder zetten en tegelijk antwoorden op de uitdagingen op vlak van welvaart, personen, maatschappij en milieu. Eén van die uitdagingen is om de markt correct te laten werken.

De markt blijft een belangrijke rol spelen in het landbouwbeleid van de Europese Unie. Maar, benadrukt Fevia, de markt moet voor alle actoren in de voedingsketen correct werken door elk van hen toe te laten zich te ontwikkelen. De prijzen van landbouwgrondstoffen en die van de voedingsindustrie gaan blijven stijgen. Deze uitdaging is des te moeilijker aangezien deze kadert in een Europese en internationale handelscontext. Dat kan enkel en alleen in partnerschap en door een goede samenwerking met alle actoren in de voedingsketen.

De ambitie van de voedingssector?

De sector wil blijven streven naar eerlijke handelspraktijken voor alle actoren binnen de keten, groot en klein. Hoe? Door de relaties tussen de leveranciers, kopers en andere spelers in de keten te versterken. Het “Ketenoverleg voor de agro-voeding” en de initiatieven “De voedingsketen verduurzaamt” en D’Avenir dragen hieraan bij.

Ketenoverleg voor de agro-voeding

Het typisch Belgisch “Ketenoverleg voor de agro-voeding” biedt aan alle actoren een forum om op een structurele manier in dialoog te gaan en onderlinge oplossingen te vinden. Eén van de belangrijkste verwezenlijkingen van het Ketenoverleg is de ‘Gedragscode van Goede Praktijken’. Met de aanstelling vorig jaar van een onafhankelijke voorzitter van het ketenoverleg is de opvolging van klachten verzekerd. Hiermee zet de sector een stap vooruit, maar de druk om verder te gaan, is groot. Naast de prijs zet de toegenomen machtsconcentratie van de retail ook druk op de onderhandelingspositie van alle schakels in de keten.

Vandaag hebben 261 bedrijven de code van goede praktijken in de keten onderschreven. Daarvan hebben reeds 203 bedrijven uit de voedingssector mee getekend. De volgende stap is het aantal voedingsbedrijven verhogen naar 250.

 

Reageer op dit artikel