nieuws

Een op vijf Belgen eet wekelijks een vegetarische vleesvervanger

Economie & Bedrijven

Een op vijf Belgen eet wekelijks een vegetarische vleesvervanger

Vlees blijft een belangrijke plaats innemen in het voedingspatroon van de Belg. Vrijwel alle Belgische gezinnen zetten vlees op het menu. Het thuisverbruik van vers vlees daalde in 2018 lichtjes van 17,5 kg per capita naar 17,2 kg. 18% van de Belgen eet minstens wekelijks een vegetarische vleesvanger.

De Belg blijft regelmatig, maar met mate, genieten van een stukje vlees omwille van de smaak, zijn eetgewoonten en de voedingswaarde van vlees. De herkomst van vlees wint aan belang als aankoopcriterium en vlees van bij ons heeft de voorkeur van 97% van de Belgen die belang hechten aan herkomst. Deze bevindingen volgen uit onderzoek dat GfK Belgium en iVox uitvoerden in opdracht van VLAM.

17,2 kg vers vlees

Vrijwel alle Belgische gezinnen (97%) kopen vlees om thuis te consumeren. Dit percentage blijft de laatste jaren quasi onveranderd. Thuisverbruik is goed voor ¾ van de totale verbruik van vlees.

De aankoopfrequentie van een doorsneegezin daalde wel van 44 keer per jaar in 2014 naar 39 keer in 2018. Dit is gedeeltelijk een gevolg van het dalend aantal shoppingtrips van de Belg. Bij vlees is een lichte stijging in het volume per aankoop, maar dit is onvoldoende om het dalend aantal aankoopmomenten te compenseren. Hierdoor daalde het thuisverbruik van vers vlees van 19,9 kg per capita in 2014 tot 17,5 kg per capita in 2017. In 2018 bleef de daling beperkt en landde het thuisverbruik van vers vlees op 17,2 kg per capita.

Eetgewoonte

Uit het onderzoek van iVox in opdracht van VLAM blijkt dat vlees een belangrijke plaats blijft innemen in de eetgewoonten van de Belg, maar dat het merendeel van de Belgen dit voldoende afwisselt met vis en vegetarisch. 72% verklaart 1 à 5 keer per week vlees te eten, 21% eet vaker vlees en 7% minder vaak of nooit. Vis, week- en schaaldieren komen bij veel Belgen 1 keer per week op het menu. 18% van de Belgen eet minstens wekelijks een vegetarische vleesvanger en 33% eet minstens wekelijks een maaltijd zonder vlees, vis of de typische vegetarische vleesvangers.

Herkomst wint aan belang

Een toenemend aantal Belgen hecht belang aan de herkomst van vlees (61 % tegenover 52% in 2013). Van diegenen die belang hechten aan het land van herkomst, heeft 70% een sterke en 27% een lichte voorkeur voor vlees van bij ons. Inlands vlees is vaak goedkoper, streng gecontroleerd, milieuvriendelijker (o.a. minder transport), verser,… Door voor inlands vlees te kiezen wil de Belg de lokale economie steunen. Er is beperkte interesse om buitenlands vlees uit te proberen en slechts 3% geeft aan een voorkeur te hebben voor buitenlands vlees.

 

 

Reageer op dit artikel