nieuws

Krielaardappelen ‘ontmaskerd’ als grote aardappelen?

Economie & Bedrijven

Beetje raar debat in Nederland rond krielaardappelen via food Watch Nederland, vindt Romain Cools van Belgapom. Verse krieltjes zijn kleine aardappelen, te klein om geschild te worden. Verwerkte kleine aardappeltjes (in België “Parisienne”) hebben dezelfde vorm en grootte en zijn vaak geboord uit grotere knollen.

Krielaardappelen ‘ontmaskerd’ als grote aardappelen?

Er is geen enkele wetgeving die op vandaag ‘krielaardappelen’ definieert, zegt Romain Cools, secretaris-generaal van Belgapom in zijn reactie op het foodwatch debat in Nederland in het Algemeen Dagblad. “In het volksgebruik kent met ‘kriel’ als kleine aardappeltjes.”

UN ECE normering

Cools: “In de UN ECE normering (die geen wettelijke verplichting is) worden minimale (en maximale) maatsorteringen afgesproken voor verse aardappelen in het kader van kwaliteitsnormering. Knollen die kleiner zijn (tussen 18 en 35 mm) kunnen op de markt gebracht worden onder de naam ‘krielaardappelen’. In het KB op de handel in verse aardappelen van 30 november 1999 werd deze bepaling van de UN ECE normering overgenomen.

KB afgeschaft

Dit KB werd afgeschaft in 2016, zodat op vandaag in België  geen specifieke wetgeving meer van toepassing is voor verpakte verse aardappelen. “Reden hiervoor was onder meer het feit dat kwaliteitsnormering een bevoegdheid is geworden van de gewesten en dat de controle op de naleving voor het bevoegde FAVV geen prioriteit was t.o.v. de controle op voedsel- en plantenveiligheid”, verduidelijkt de secretaris-generaal van Belgapom.

Natuurlijk zijn nog steeds een aantal Europese en nationale normen en wetgeving van toepassing i.v.m. kwaliteit en etikettering (bijv. oorsprong, gewicht, …). En bovendien moet de informatie op de verpakking ook stroken met de werkelijkheid.

Het feit dat verwerkte aardappelen in 4de of 5de gamma (geschild, voorgegaard of bereid) als ‘krielaardappelen’ worden verkocht in bepaalde supermarkten heeft volgens Cools natuurlijk te maken met het beeld van de consument om deze aardappeltjes ‘krielaardappelen’ te noemen.

Aardappelverwerkende industrie

De verwerkende industrie speelde hierop in door geschilde aardappelen als ‘krielaardappelen’ of ‘pommes parisiennes’ op de markt te brengen. Vaak worden deze specifiek gekruid of bereid. Binnenkort komen er ook voorgekookte diepgevroren ongeschilde krielaardappelen op de markt, die met verse kruiden omhuld zijn om snel bereid te worden in de microgolfoven.

Minder afval- en voedselverlies

Deze trend zorgt er ook voor dat er minder afval- en voedselverlies met de consumptie van aardappelen gepaard gaat. Wellicht is dit dan ook de reden voor bepaalde producenten om in hun proces te kiezen voor grote knollen om hiervan ‘parisienne aardappelen’ te bereiden. De Belgische consument kent deze aardappelen immers zowel als parisienne of krielaardappel.

Internationalisering

Wellicht zorgt de internationalisering van de retail ervoor dat steeds meer producten die voor de Nederlandse markt geproduceerd worden ook hier met specifieke benamingen in de rekken terecht komen. Cools: “Zo kan je ook hier ‘Vlaamse’ of ‘Franse’ friet tegenkomen. Deze frieten komen meestal niet uit Vlaanderen of Frankrijk, maar in Nederland geldt dit als een naam voor friet met een grove of dunne  snit (‘Franse friet’ wordt in ons land ‘allumettes’ genoemd. Ook hiervoor is geen wettelijke norm voor handen.”

Spijkers op laag water zoeken

Cools: “Het debat dat door het Nederlandse ‘foodwatch’ i.s.m. het AD met dit ‘onderzoek’ is opgezet lijkt me dan ook eerder het zoeken van spijkers op laag water. Of misschien is het toch zo dat onze Belgische consumenten wat meer ervaring hebben met keukentermen?”

Foto: foodwatch Nederland

 

 

 

Reageer op dit artikel