nieuws

Wijnproductie 2018 verdubbelde door warme zomer

Economie & Bedrijven

De wijnsector in België blijft groeien. In 2018 verdubbelde de productie bijna ten opzichte van 2017, laat FOD Economie weten. 

Wijnproductie 2018 verdubbelde door warme zomer

De groei van de wijnproductie in België schrijft de FOD Economie grotendeels toe aan de warme zomer van 2018. In totaal werd vorig jaar in ons land 1.983.143 liter wijn – voornamelijk witte wijn en schuimwijn – geproduceerd. De provincie Henegouwen is met meer dan 562.210 liter de koploper, gevolgd door de provincies Limburg (376.549 liter) en Namen (267.145 liter).

Kwaliteit rijmt op kwantiteit

De forse stijging  is volgens de federale overheidsdienst zeker niet ten koste gegaan van de kwaliteit. Tal van Belgische wijnen worden door verschillende beschermde oorsprongsbenamingen (BOB) of beschermde geografische aanduidingen (BGA) erkend. Enkele voorbeelden zijn de Vlaamse Mousserende BOB, de Haspengouwse BOB, de Vlaamse landwijn BGA, de Côtes de Sambre et Meuse AOP, de Vin mousseux de Qualité de Wallonie AOP of nog de Vin de Pays des Jardins de Wallonie IGP.

Reageer op dit artikel