nieuws

ILVO en Food Pilot verwachten 5.000 bezoekers tijdens Open Bedrijvendag

Economie & Bedrijven

Speciaal voor Open Bedrijvendag, op 6 oktober, stelt het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek haar gespecialiseerde labo’s, onderzoekserres en Food Pilot, de experimentele voedingsfabriek, open voor het grote publiek.

ILVO en Food Pilot verwachten 5.000 bezoekers tijdens Open Bedrijvendag

Twee sites in Melle doen aan de Open Bedrijvendag mee: de sites Plant in de Caritasstraat en de site Agrovoeding (Food Pilot) op de Brusselsesteenweg. Bezoekers krijgen antwoorden op hun vragen hoe relevant het onderzoek op ILVO vandaag is. De missie van het instituut is bijzonder actueel: bouwen aan kennis om op een maatschappelijk verantwoorde manier voldoende, gezond en gevarieerd voedsel te kunnen produceren voor de 10 miljard monden die de wereld in 2050 moet voeden.

Gezond en klimaatbewust eten

Op de site Agrovoeding in de Food Pilot (van ILVO en Flanders’ FOOD) krijgen bezoekers antwoord op vragen rond klimaatvriendelijke, gezonde voeding, houdbaarheid van producten en hygiëne in de keuken. In het smaaklabo kunnen een 300-tal vrijwilligers deelnemen aan een echte, professionele smaaktest. Welk bekertje tomatensap – op verschillende manieren gemaakt met ‘overschot’ tomaten in opdracht van een tomatenteler – vinden ze het lekkerste?

Klimaatimpact

Nog in de Food Pilot wordt op een eenvoudige manier uitgelegd hoe onderzoekers de totale klimaatimpact van een product in kaart brengen, en hoe sensoren ingezet worden om te controleren of de weidemelk die je koopt in de winkel ook effectief afkomstig is van koeien die buiten in de wei hebben gegraasd.

Wat doet die robot daar?!

Op de site Plant in de Caritasstraat kunnen ze onder meer een demo bijwonen van een multifunctionele veldrobot die de bodemweerstand meet. Waarom dat belangrijk is, leggen de experten uit. Nog in de rondleiding ontdekken ze welke bijzondere gewassen momenteel onderzocht worden als potentiële nieuwe teelten voor hier. Verder leren ze de waarde erkennen van organisch ‘afval’ door zelf potgrond te maken en kunnen ze een modern machinepark bewonderen, inclusief drones.

Onderzoek van veld tot vork

ILVO beschikt over 200 ha proefvelden, meer dan 15.000 m2 proefserres, meer dan 20.000 m2 proefstallen, een atelier voor prototype (machine)bouw, meer dan 40 geaccrediteerde labo’ s en een kleinschalige voedingsfabriek. Meer dan 600 mensen werken op de sites in Melle, Merelbeke en Oostende aan gezonde bodems en grondstoffen voor gezonde voeding, maatschappelijk gedragen veehouderij, duurzame exploitatie van onze mariene rijkdommen, rendabele productiesystemen, biomassa voor de bio-economie en klimaatslimme landbouw.

Het instituut heeft daarbij zowel oog voor maatschappelijke bekommernissen als nieuwe technologische ontwikkelingen. Systeemdenkoefeningen enerzijds en sensoren, slimme algoritmes en engineering anderzijds worden ingezet om processen in de hele agrovoedingsketen te doorgronden, te optimaliseren en te verduurzamen.

Reageer op dit artikel