nieuws

Legendarische Oude Gueuze en Kriek van Eylenbosch opnieuw op de markt

Economie & Bedrijven

Erik De Keersmaeker wil Eylenbosch terug op de kaart zetten met de herlancering van de Eylenbosch bieren. Hij doet een beroep op crowdfunding om de 1.500 hectoliter lambiek te stockeren.

Legendarische Oude Gueuze en Kriek van Eylenbosch opnieuw op de markt

Samen met studievriend Jeroen Lettens en jonge brouwer Klaas Vanderpoorten wil Erik De Keersmaeker van Eylenbosch opnieuw “een pareltje in het Belgische bierpatrimonium” maken. “Met respect voor de traditionele methode en authentieke recepten.”

Authentiek

De Keersmaeker gelooft dat de bierliefhebber vandaag meer dan ooit op zoek is naar authentiek bier: “We zien al vele jaren dat de algemene bierconsumptie in België daalt, terwijl de vraag naar speciale en authentieke bieren juist toeneemt. Wij spelen perfect in op deze vraag. De Oude Gueuze en Kriek uit het Pajottenland en de Zennevalei hebben een enorme traditie die we in ere moeten houden.”

Eylenbosch Oude Gueuze wordt gemaakt op basis van lambiek, een bier van spontane gisting op open koelbak, dat daarna jaren rijpt op eikenhouten tonnen. Er worden echte krieken met pit aan toegevoegd om Oude Kriek te bekomen.

Waterput van levensbelang

Gezien naast gerstemout en tarwe, water als grootste ingrediënt een unieke invloed heeft op de smaak van het bier, is een goede waterput van levensbelang. De Keersmaeker: “Wij zijn dan ook zeer blij dat we met het originele bronwater van Eylenbosch kunnen blijven werken.”

Geduld

Natuurlijk is geduld nodig om Oude Gueuze en Kriek te maken. De eerste Eylenbosch lambiek is al in 2018-2019 gebrouwen en rijpt nu in de Eylenbosch tonnen bij brouwerij De Troch in Wambeek. In juni 2021 kan voor het eerst van de nieuwe generatie Eylenbosch Oude Gueuze geproefd worden. De eerste Kriek wordt in juni 2020 verwacht.

‘Patience for Eylenbosch’

Jeroen Lettens: “In afwachting van de Eylenbosch Oude Gueuze en Kriek brengen we nu reeds een eerste bier op de markt, met de toepasselijke naam ‘Patience for Eylenbosch’: een Saison van 5.5 %, een typisch bier uit Wallonië. Het werd vroeger, een beetje zoals lambiek in het Pajottenland, door de seizoensarbeiders op het veld gedronken.

 

Jonge ambitieuze brouwer

De Keersmaeker wil met zijn Eylenbosch terug bij de beste lambiekbrouwers behoren zoals vroeger, en ook hoog scoren met de Patience for Eylenbosch – bieren. Daarvoor rekent hij op de generatielange expertise binnen zijn familie, en op de kennis, durf  en innovatiekracht van de jonge brouwer Klaas Vanderpoorten (24 jaar). Deze heeft een bijzondere interesse in spontane gisting, en ging in het kader van zijn masterproef als bio-ingenieur zes maanden aan de slag in de Verenigde Staten, met de micro organismen in op vat gerijpte bieren als onderzoeksobject.

Crowdfunding

Eylenbosch wil zo snel mogelijk maar liefst 1.500 hectoliter lambiek kunnen stockeren. Daarvoor zijn 15 foeders, 100 pijpen en 100 tonnen nodig. Om dit te kunnen financieren, wordt via crowdfunding de hulp van bierliefhebbers ingeschakeld. Het objectief is 150.000 euro in te zamelen. Voor bedragen vanaf 35 € krijgen de bierliefhebbers een Eylenbosch pakket met Eylenbosch bier, een speciaal ontwikkeld glas, een T shirt en Patience speelkaarten. En zijn ze welkom op al de volgende lanceringen.  Wie meer wil bijdragen kan nog eens extra 10 jaar lang wekelijks een fles Oude Gueuze van Eylenbosch krijgen. Word je één van de 15 “Founders”, dan wordt je naam in smeedijzer op je eigen foeder geplaatst, levenslang…..

Reageer op dit artikel