nieuws

Rijden op groen gas levert Suiker Unie eerste FNLI Award op (video)

Economie & Bedrijven

Stafmedewerker logistiek Ad Jansen van het Nederlandse bedrijf Suiker Unie sleepte met zijn initiatief ‘Onderweg op 100% eigen groen gas’ de eerste FNLI Award in de wacht. Daarmee laat hij de andere twee genomineerden voor de prijs, Kees den Uijl van Euroma en het Liptonteam van Unilever, achter zich.

Rijden op groen gas levert Suiker Unie eerste FNLI Award op (video)

Het publiek koos tijdens de FNLI Jaarbijeenkomst op 10 oktober in Amersfoort in Nederland Suiker Unie als winnaar van de FNLI Award. Jansen geldt als drijvende kracht achter de geoptimaliseerde toepassing van het groene gas in het bulktransport.

Het is de bedoeling dat zeven vrachtwagens 100% eigen gas naar de klanten rijden. Jansen speelde een voortrekkersrol om dit initiatief van de grond te krijgen.

 Suiker Unie

De stafmedewerker wist interne en externe te verbinden aan het doel om zeven trucks aan het einde van het jaar op eigen groen gas te laten rijden. Ook realiseerde hij de noodzakelijke samenwerking in de logistieke keten. Het rijden op groen gas past op basis van een bioraffinageconcept past bij Suiker Unie’s ambitie om Europa’s groenste bietenverwerker te zijn.

Euroma

Business developmentmanager Kees den Uijl van Euroma behoorde ook tot één van de drie kanshebbers op de FNLI Award. Hij is het brein achter een stoomtechnologie toepasbaar op kruiden en specerijen. Deze PrimaPura technologie maakt een afdoende hittebehandeling met behoud van kwaliteit en smaak mogelijk.

Voedselbesmettingen en sporen

De technologie verkleint het risico op voedselbesmettingen en verlaagt de hoeveelheid sporen significant. Dat zorgt voor een langere houdbaarheid zonder dat dit de kwaliteit aantast. Het gaat hier om een continue-stoomsysteem dat kruiden en specerijen ontsmet op microbiologisch niveau.

Den Uijl ontwikkelde de technologie al aan het begin van zijn loopbaan. Maar de gemoderniseerde opstelling van de PrimaPura staat in de fabriek van Euroma. Het systeem is computergestuurd waardoor het bedrijf de kwaliteit van kruiden en specerijen nog preciezer kan beïnvloeden. Volgens Den Uijl wordt de technologie nu wereldwijd gebruikt.

Lipton

Het Liptonteam van Unilever was de laatste genomineerde voor de FNLI Award. De zeven mannen en vrouwen willen van Lipton een circulair frisdrankmerk maken door de consument te betrekken bij recycling door inzameling van petflesjes en zwerfafval in het algemeen. Samen met vrijwilligers van GoClean brachten ze zwerfafval in kaart met de Litteratie app die het mogelijk maakt dit als data te registreren en te analyseren.  Aan de hand van deze analyse wil Lipton meer concrete acties uitvoeren om zwerfafval te verminderen.

FNLI Award

De FNLI wil creatieve en innovatieve projecten van medewerkers uit de voedingsmiddelenindustrie die een impact maken op gezondheid, duurzaamheid, transparantie en voedselveiligheid belonen.

De jury selecteert drie projecten waarna het publiek de winnaar kiest. Die mag dan een jaar lang het “Winnaar FNLI Award 2020’-logo voeren evenals de titel ‘Frontrunner van de levensmiddelenindustrie 2020.’

In februari start de inschrijving van de volgende FNLI Award.

Reageer op dit artikel