nieuws

Voedingsindustrie steunt nieuwe voedingsaanbevelingen Hoge Gezondheidsraad

Ingrediënt & Product

“De zogenaamde ‘Food Based Dietary Guidelines’ zijn wetenschappelijk onderbouwd, zetten duidelijke prioriteiten en geven de richting aan om te komen tot een gezond en evenwichtig voedingspatroon.” 

Voedingsindustrie steunt nieuwe voedingsaanbevelingen Hoge Gezondheidsraad

“Deze aanbevelingen moeten de komende jaren mee de basis zijn voor het beleid rond voeding en gezondheid. Ze leggen duidelijke prioriteiten, met bovenaan de lijst meer producten met volkoren granen en vezels. Dit helpt onze Belgische voedingsbedrijven om gericht te blijven innoveren en mee de gezonde keuze gemakkelijker te maken”, reageert Bart Buysse, CEO van Fevia op de nieuwe voedingsaanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad. “De zogenaamde ‘Food Based Dietary Guidelines’ zijn wetenschappelijk onderbouwd, zetten duidelijke prioriteiten en geven de richting aan om te komen tot een gezond en evenwichtig voedingspatroon.”

 

gezonder snacken

Richtlijnen met een focus

“Tot nu toe ging het debat rond voeding en gezondheid te vaak over symbooldossiers. Maar intussen veranderde de Belg wel zijn consumptiepatroon. Door de focus te verleggen naar de prioriteiten van de ‘Food Based Dietary Guidelines’ kunnen we de komende jaren echte gezondheidswinsten nastreven in ons land. We roepen overheden dan ook op om in nauw overleg met de voedingsindustrie en alle betrokken partijen een beleid te bouwen rond deze aanbevelingen”, vervolgt Jan Vander Stichele, voorzitter van Fevia.

Duidelijke en positieve boodschappen rond de consumptie van meer volkoren producten, groenten, fruit, noten en zaden moeten in de toekomst het verschil maken. Een verandering van consumptiegedrag binnen deze productgroepen is volgens de aanbevelingen prioritair.

Belgische voedingsindustrie blijft innoveren

Net zoals met het Convenant Evenwichtige Voeding wil ook hier de voedingsindustrie verder haar verantwoordelijkheid opnemen, laat Fevia weten. “Ook wij kunnen en willen helpen om de aanbevelingen te realiseren. De doelstelling is om binnen 5 jaar via de voedselconsumptiepeiling een bijkomende verbetering te zien van het voedingspatroon van de Belgen”, zegt Bart Buysse. “We bevestigen bij deze dan ook aan de Belgische overheden dat de voedingsindustrie een partner blijft in dit verhaal.”

Alle voedingsproducten krijgen hun plaats in het advies van de Hoge Gezondheidsraad, dus ook de verwerkte voeding. Voor Fevia is dat logisch ook, want voedingsfabrikanten spelen met hun innovaties in op de noden en bezorgheden van hedendaagse consumenten. Denk daarbij aan veranderende nutritionele behoeften, de strijd tegen voedselverspilling en de vraag naar meer gebruiksgemak.

Reageer op dit artikel