nieuws

Metaaldetectietechnologie voor kritieke punten in productieproces (casestudy)

Product & Bedrijfsnieuws

Metaaldetectietechnologie voor kritieke punten in productieproces (casestudy)

Recalls doen zich de afgelopen maanden steeds vaker voor. Vaak gaat het hierbij om allergenen, maar er duiken ook steeds vaker vreemde delen op in producten. Metaaldetectietechnologie is een van de methoden die bedrijven kunnen gebruiken om dergelijke problemen tegen te gaan.

Een bedrijf waar metaaldetectietechnologie al wordt ingezet is Giersch, een Europese vleesproducent. Door het gebruik van een HDS-pijplijnsysteem komt het vlees vrij van metaalverontreinigingen van de vacuümafvulling af. De hoge frequentie van de metaaldetectietechnologie merkt hier eventuele kleine metaalverontreinigingen als draadjes, mespuntjes of metaalschaafsel op. Wanneer een verontreiniging wordt opgemerkt ontvangt de vacuümafvulmachine een signaal en wordt de productie stilgezet. Vervolgens ontvangt de operator ook een visueel signaal. Hierop kan het verontreinigde product worden verwijderd.

Detectie verpakte producten

Verontreinigingen worden gedetecteerd voordat de producten verpakt worden, waardoor vernietiging van niet-verontreinigde producten wordt uitgesloten. Na verpakking kan met Safeline metaaldetectors worden gegarandeerd dat de verpakte producten ook metaalvrij zijn. Ook hier is sprake van detectietechnologie met een hoge frequentie voor de detectie van kleine metaaldeeltjes, inclusief ijzerhoudende en niet-ijzerhoudende metalen en roestvrijstaal.

Giersch_Profile screen close-up

De verpakte worstjes worden gecontroleerd op aanwezigheid van metaaldeeltjes door de Profile metaaldetector.


In dit geval wordt bij een gedetecteerde metaalverontreiniging een alarm geactiveerd door de Profile metaaldetector (zie afbeelding), waardoor de productielijn wordt stilgezet. Het verontreinigde product kan dan handmatig worden verwijderd.

Meer lezen over het voorkomen van vreemde delen in voedselproductie?

Metller Toledo, wereldwijd leverancier van precisie-instrumenten en services, biedt met haar afdeling Productinspectie meerdere oplossingen om de procesefficiëntie van producenten te verbeteren, waarbij tegelijkertijd wordt voldaan aan de huidige wet- en regelgeving. Het gaat hierbij om de merken Safeline Metaaldetectie en X-ray inspectie, Garvens Controlewegen, CI Vision en PCE Track & Trace. 

 

Reageer op dit artikel