nieuws

Innovatieve oplossing voor drogen spiraalvriezers

Product & Bedrijfsnieuws

De LVS QuickDry is een innovatieve oplossing van JBT voor problemen met het drogen. Het maakt gebruik van een gepatenteerd systeem van condensatiecycli om op snelle en doeltreffende manier alle waterdruppeltjes uit spiraalvriezers te verwijderen.

Innovatieve oplossing voor drogen spiraalvriezers

In tegenstelling tot de meeste traditionele droogsystemen, die gebruik maken van ventilatoren en gemiddeld twee en een half uur nodig kunnen hebben om tot resultaten te komen –  wat leidt tot een aanzienlijke stilstandtijd – verkort de LVS QuickDry de effectieve droogtijd met een uur.

Spiraalvriezers

“Wanneer klanten vriezers hebben, worden ze geconfronteerd met het grootste probleem – net zoals met diepvriezers thuis – namelijk het ontdooien en reinigen ervan,” legt Torbjörn Persson, Director of Value Stream & Global Product Line, Spiral Freezers van JBT, uit. “Na het reinigen mag de vriezer niet meer nat zijn. Dit betekent dus dat je ze moet uitdrogen en dit kan verschillende uren in beslag nemen, vooral met middelgrote en grote spiraalvriezers die uit heel veel staal zijn vervaardigd. Met dit systeem kan de droogcyclus met tot wel een uur worden ingekort.”

Droogoplossingen

In een typische fabrieksomgeving, waar de omstandigheden vaak vochtig, klam en koud zijn, is het drogen met behulp van ventilatoren een langzaam proces waarbij vocht in de vriezer kan achterblijven wanneer geprobeerd wordt om het proces te versnellen.

“Meestal gebeurt het drogen door het laten draaien van ventilatoren aan hoge snelheid, net zoals bij een vaatwasmachine,” verklaart Persson. “Maar dan stelt zich het probleem – net zoals bij een vaatwasmachine – dat, wanneer je de deur niet opent, je het toestel niet echt droog krijgt omdat het zeer moeilijk is om al het vocht eruit te verwijderen. Wat volgt is dat je uiteindelijk een zeer warme vriezer hebt die heel veel tijd nodig heeft om af te koelen, terwijl er nog altijd veel vocht in zit.”

Bij spiraalvriezers neemt het drogen vaak een derde van de totale reinigingstijd in beslag. Het is dus van essentieel belang om zo snel mogelijk opnieuw een droge vriezer te hebben om stilstandtijd te vermijden. Wanneer conventionele droogmethodes worden gebruikt, is dit evenwel niet altijd het geval.

“Uit onze operationele ervaring weten we dat veel klanten drogen en dat ze nog altijd niet tevreden zijn. Dus moeten ze nog een half uur extra drogen alvorens ze het toestel kunnen aanzetten omdat, wanneer je een natte vriezer hebt, water kan beginnen aanvriezen aan bewegende onderdelen, wat voor problemen met het mechanisch systeem kan zorgen,” verklaart Persson. “De LVS QuickDry condenseert het vocht naar de verdamper waarna het opnieuw snel wordt verhit met behulp van heet gas, zodat het vocht dat bevroren is op de verdamper op de bodem druppelt. Zo kan het meeste vocht zo snel mogelijk uit de vriezer worden verwijderd.”

De LVS QuickDry is een subysteem dat verbonden is met het LVS Refrigeration™ System dat nodig is om de QuickDry-functie te gebruiken samen met de beschikbaarheid van heet gas uit het koelsysteem. Het LVS Refrigeration™ System is een gepatenteerde uitvinding die het koelsysteem optimaliseert waarbij minder energie wordt verbruikt en de prestaties van de vriezer in het proces worden verbeterd.

Website: www.jbtc.com/en/emea/foodtech

 

Reageer op dit artikel