nieuws

‘Vetgecontroleerde’ Dry-Fry-systeem: gezonder en lekker!

Product & Bedrijfsnieuws

Het geïntegreerde inline Dry-Fry-systeem van JBT is ontwikkeld om gecoate producten te verwerken met een olieopname die tot 50% lager is. 

‘Vetgecontroleerde’ Dry-Fry-systeem: gezonder en lekker!

Het systeem produceert gecoate producten die aanzienlijk gezonder zijn dan traditioneel gefrituurde producten, terwijl de geweldige smaak en het appetijtelijke uiterlijk behouden blijven. Het Dry-Fry-systeem van JBT levert afgemeten hoeveelheden olie aan het product, direct na het coaten of paneren. Dit stelt verwerkers in staat om opties met ‘minder vet’ te produceren en op de markt te brengen van een breed scala aan voedingsmiddelen, waaronder kip en gevogelte, visfilets, groenten en opnieuw gevormde producten, met behoud van een appetijtelijk uiterlijk en maximale smaak.

Het systeem integreert drie van JBT’s apparatuurmerken: de Stein Ultra V ™ Breading Line, de Double D® Revoband Continuous Protein Oven en de Frigoscandia GYRoCOMPACT® Spiral Freezer. Het systeem bevat ook een oliesproeisysteem dat, afhankelijk van de receptuur, gecontroleerde hoeveelheden plantaardige olie aan het product toevoegt.

Gewenste kleur en consistentie

“Het systeem heeft een aantal belangrijke functies”, vertelt Torbjörn Persson, directeur portfolio en applicaties van JBT. “Wat dit systeem vooral onderscheidt is het vermogen om het eindproduct exact te voorzien van de gewenste kleur en consistentie. Dit komt door de botsingstechnologie en het hoge temperatuurvermogen van de Revoband Continuous Protein Oven, die uniek is in onze industrie.”

“Verder is de olie veel verser, omdat de voorbakfase ontbreekt. Dit zorgt voor een veel zuiverder smaak en betere textuur. We denken daarnaast dat een reductie van de olieopname van meer dan 50 procent ongewenst is, omdat dit nadelig is voor de smaak.”

Kostenbesparingen

“Er zijn ook aanzienlijke kostenbesparingen mogelijk door vermindering van het olieverbruik. Dit betekent minder afval en lagere gezondheids- en veiligheidsrisico’s.” Volgens Persson biedt het systeem verder uitstekende mogelijkheden aan verwerkers om nieuwe en exotische smaken te introduceren door het gebruik van verschillende soorten olie, bijvoorbeeld olijfolie of oliën die zijn gearomatiseerd met kruiden of specerijen.

Er zijn geen speciale coatings nodig voor het Dry-Fry-systeem, maar de coating moet wel geschikt zijn voor bakken in een oven, bijvoorbeeld Japans broodkruim. De coating wordt vervolgens gefixeerd in de Revoband Continuous Protein Oven gedurende 1,5 tot 2 minuten door middel van snelkoken, waarna het product rechtstreeks naar een Frigoscandia GYRoCOMPACT® Spiral Freezer wordt geleid.

“Snelkoken zorgt ervoor dat de coating efficiënt wordt gefixeerd”, legt Persson uit. “De definitieve kleur van het product kan nauwkeurig worden beheerst. De Revoband Continuous Protein Oven heeft een uniek hoog botsingssysteem dat zorgt voor hoge temperaturen tot 280 graden Celsius, zodat klanten gemakkelijk de gewenste kleur kunnen aanbrengen.”

“We zijn ervan overtuigd dat het Dry-Fry-systeem de perfecte methode is voor het maken van smakelijke, gecoate producten die voldoen aan de vraag van consumenten naar gezondere keuzes, terwijl het de verwerkers aanzienlijke kostenbesparingen en enorme kansen voor nieuwe productontwikkeling oplevert.”

www.jbtc.com/en/emea/foodtech

 

Reageer op dit artikel