artikel

Trending in 2020: Aardappelmarkt groeit jaarlijks met 4,4% (video)

Technologie & Techniek

De complexiteit van het snijden van de aardappel, de moeilijkere oogsten en de grotere productievolumes zijn de voornaamste uitdagingen waar FAM voor staat, zegt Niels Van Laer, salesverantwoordelijke Noord-Amerika.

Trending in 2020: Aardappelmarkt groeit jaarlijks met 4,4% (video)

Aardappelen zijn duidelijk een groeimarkt voor snijmachinefabrikant FAM. “Ze bieden een grote meeropbrengst in vergelijking met andere gewassen als rijst en andere graansoorten.” Van Laer verwacht een globale groei van 4,4% per jaar, tot zeker 2023. De vijfduizend aardappelrassen, de bodem, het klimaat, de bewerking op het land en de bewaring hebben volgens de salesverantwoordelijke een grote impact op het productieproces.

Rendement

Om een zo hoog mogelijk rendement te behalen bij de verwerking van de aardappelen, besteedt FAM aandacht aan het complete verwerkingsproces. “We kijken in het bijzonder naar een betere begeleiding en positionering van de aardappelen voor het snijproces. We willen de snij- en zetmeelverliezen tot een minimum beperken.” Het materiaal en de geometrie van de messen krijgen de nodige aandacht. De impact van de hoek van het mes op de cellen van de aardappel is van cruciaal belang voor de productkwaliteit. “Belangrijk is dat de plantaardige cellen zo min mogelijk beschadigd worden, zodat het zetmeel in de aardappel blijft”, verduidelijkt Van Laer. “De toepassing van de snijmachine staat altijd voorop.”

Acrylamide

“De accuraatheid van het snijden van de aardappelen is bovendien een doorslaggevende factor bij het verminderen van de vorming van acrylamide bij het bakken of frituren”, vervolgt Van Laer. “Hierdoor kunnen bijvoorbeeld chips op een gelijkmatige temperatuur verhit worden, waardoor er minder kans is op oververhitting en dus op acrylamidevorming. Zo dragen we ook bij aan een gezonder product voor de consument.”

Gebruiksvriendelijkheid

De krapte op de arbeidsmarkt dwingt FAM om machines zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken voor de operatoren. “Voor het wisselen van snijmessen of het afstellen van de machines zijn geen specifieke meetinstrumenten nodig”, geeft Van Laer als voorbeeld. “Eenvoud gaat ook hand in hand met het hygiënisch ontwerp van de machines. Bovendien ontwikkelen we gereedschappen waarmee de operatoren op een eenvoudige en grondige wijze de machines schoonmaken en reinigen.” Hij wijst op de samenwerking met instanties als EHEDG, USDA en WDA (Wisconsin Dairy Association).

Innovatieve vormen

Consumenten vragen steeds vaker naar andere vormen van de producten. Van Laer noemt als voorbeelden “artisanale frites” die eruitzien alsof ze met de hand zijn gesneden. “Op de Belgische markt spelen nostalgische gevoelens hierbij een belangrijke rol.” FAM speelt daarop in door nieuwe vormen en machines te ontwerpen, waarbij rekening gehouden moet worden met het intelligent eigendom (IP) van de vormen. “We hebben negen patentfamilies op onze chipssnijmachines voor de meeste continenten.” •

Bezoek de website van FAM

Reageer op dit artikel