artikel

Trending in 2020: Consument wil weten waar zijn voeding vandaan komt

Technologie & Techniek

Consumenten willen weten wat er op hun bord ligt. Dat gaat verder dan de traditionele vragen rond vegetarisch, koosjer of halal produceren. Neen, in 2020 willen ze bijvoorbeeld ook weten waar hun voeding vandaan komt en of het wel op een mens- en diervriendelijke manier geproduceerd is. Met BESTMIX SpecTrack lanceert Adifo een webportaal waarop voedingsbedrijven informatie over leveranciers en grondstoffen up-to-date kunnen houden.

Trending in 2020: Consument wil weten waar zijn voeding vandaan komt

De uitdagingen van de voedingsindustrie zijn niet de minste: snel nieuwe producten op de markt brengen, rekening houden met duurzaamheid en herkomst, grondstoffen efficiënt inzetten, concurrentieel blijven … Software is het instrument bij uitstek om antwoord te geven op deze uitdagingen. Op voorwaarde tenminste dat deze de eigenheid van de sector begrijpt.

Adifo productmanager Kathleen De Badrihaye: “De productie van levensmiddelen brengt heel specifieke eisen aan kwaliteitsborging met zich mee. Adifo spits zich al meer dan veertig jaar toe op deze branche en biedt softwaretools aan die juist aan deze uitdagingen tegemoet komen.”

Vraag naar transparantie

“Consumenten zijn zich bewuster dan ooit van wat ze eten”, zegt De Badrihaye. “Ze willen weten hoe gezond hun voeding is, of ze allergenen bevat, maar ook waar de grondstoffen vandaan komen en hoe die geoogst of geproduceerd zijn. De retailsector mag dan al de eerste hulplijn zijn voor dergelijke vragen, het zijn de voedingsproducenten die voor antwoorden zullen moeten zorgen.”

De Badrihaye stipt deze vraag naar meer transparantie en traceerbaarheid aan als de absolute trend voor 2020. Om voedingsbedrijven te helpen deze uitdaging aan te gaan, lanceert Adifo volgend jaar SpecTrack.

Real-time beschikbaar

Het BESTMIX SpecTrack webportaal brengt de gegevens van leveranciers samen op één platform. De Badrihaye: “We hebben het dan niet alleen over de specificaties van bepaalde producten en processen, maar ook over certificaten, assessments en hun geldigheid. Voldoen de ingrediënten aan alle eisen? Kwam er geen kinderarbeid of dierenleed aan de productie te pas? Zijn de hygiëneregels gerespecteerd?”

Leveranciers voeren de nodige gegevens in op het portaal. Producenten hebben ze dan altijd in real-time beschikbaar en kunnen van daaruit de link leggen naar hun eigen recepturen of naar de systemen van klanten. “Het resultaat is de borging van de volledige productiestroom door het samenbrengen van alle relevante data en certificaten. Onaangekondigde controles of audits? Alles is met een paar klikken beschikbaar”, weet De Badrihaye.

Inschatten milieu-impact

Dit is nog maar het begin: de consument heeft steeds meer verwachtingen. “Het rekening houden met en vermelden van de milieu-impact, in de vorm van de CO2voetafdruk, staat ook voor de deur. Dat is net het mooie aan SpecTrack: het uitwisselen van gegevens en de aanmaak van certificaat- en assessmenttypes is heel flexibel opgezet. Het portaal kan dus perfect mee- evolueren en zo voedingsproducenten ondersteunen om in de toekomst de milieu-impact van producten te declareren”, besluit De Badrihaye. •

Bezoek de website van Adifo

Reageer op dit artikel