nieuws

Zeelandia breidt spijsfabriek uit

Technologie & Techniek

Zeelandia breidt spijsfabriek uit

Zeelandia is begonnen met de renovatie van de bestaande Spijs Carlo-fabriek in Zierikzee om aan de verwachte internationale groei te kunnen voldoen.

De productiehal wordt de komende jaren in drie fasen uitgebreid, verduurzaamd en voldoet straks aan de hoogste normen op het gebied van voedselhygiëne. De eerste paal werd op 22 mei geslagen door area director Benelux Ernst Erhardt.

In de Spijs Carlo-fabriek worden onder andere amandelspijs, dips, gelei en het lossingsmiddel ‘Carlo’ geproduceerd, zowel voor de Nederlandse markt als voor de export. Omdat Zeelandia de komende jaren internationaal groeikansen ziet voor deze producten, rees de noodzaak om de bestaande productiefaciliteit uit te breiden.

Gefaseerde renovatie

In eerste instantie zal de firma Sprangers uit Terneuzen een aanbouw met een vloeroppervlakte van 600 m2 realiseren. Later volgt een tweede aanbouw en tot slot wordt de bestaande productiehal gerenoveerd.

Schone productie

Een belangrijke trend waar Zeelandia op inspeelt, is dat aan voedselverwerkende bedrijven steeds striktere eisen op het gebied van hygiëne worden gesteld. In de nieuwe ruimten komen onder meer ‘loze plafonds’ waar alle leidingen en luchtbehandelingssystemen in worden ondergebracht. Dit resulteert in een ‘sanitaire productieruimte’, die bijzonder goed vuil- en stofvrij gehouden kan worden en daardoor aan de hoogste normen op het gebied van voedselhygiëne voldoet.

Duurzaamheid

Bij de renovatie streeft Zeelandia naar hoge prestaties op het gebied van duurzaamheid. Er wordt gewerkt met duurzame materialen en zonnepanelen voor eigen, schone energieopwekking. Onlangs zijn de bestaande productiefaciliteiten al voorzien van een extra vetvanger, om het aantal vervuilingseenheden van het afvalwater verder te verminderen.

Reageer op dit artikel