nieuws

Heinz en Ford bestuderen tomatenvezels in bioplastics voor auto’s

Technologie & Techniek

Heinz en Ford bestuderen tomatenvezels in bioplastics voor auto’s

De Amerikaanse autofabrikant Ford en levensmiddelenbedrijf Heinz onderzoeken of tomatenvezels gebruikt kunnen worden voor de productie van duurzame composietmaterialen in auto’s.

Onderzoekers van Ford testen of de tomatenvezels in een duurzame bioplastic voor auto’s omgezet kunnen worden. Specifiek wordt gekeken of gedroogde tomatenvellen gebruikt kunnen worden in bevestigingsbeugels of in het voorraadvak waar Fordgebruikers munten en andere kleine voorwerpen bewaren.

Licht materiaal

“We zoeken uit of het mogelijk is om dit bijproduct van de voedingsindustrie te gebruiken in auto’s”, vertelt Ellen Lee, plastics research technical specialist bij Ford. “Ons doel is om een sterk en licht materiaal te ontwikkelen dat voldoet aan onze eisen voor auto’s en tegelijkertijd onze milieu-impact verlaagt.”

Plantaardige plastics

Heinz zoekt naar innovatieve manieren om de schillen, steeltjes en zaden van de meer dan 2 miljoen ton tomaten die ze per jaar verwerken, af te zetten. “We zijn opgetogen dat de technologie wordt gevalideerd”, zegt Vidhu Nagpal, associate director, packaging R&D Heinz. “Ondanks dat we in de beginstadia van het onderzoek zijn en we nog veel vragen moeten beantwoorden, zijn we enthousiast over de mogelijkheden die dit oplevert voor Heinz en Ford en voor de ontwikkeling van duurzame plantaardige plastics.”

Lees ook op VMT online:

Aandeelhouders Heinz keuren overname massaal goed

Reageer op dit artikel