nieuws

Procesindustrie innovatief, optimistisch en naar buiten gericht

Technologie & Techniek

Procesindustrie innovatief, optimistisch en naar buiten gericht

De procesindustrie en de afnemers van deze branche zijn volgens de Machevo & Bulk Vereniging positief gestemd over de omzetontwikkeling in dit jaar. Het toegenomen vertrouwen is onder meer te zien in de groeiende drang naar vernieuwing. Meer dan de helft van deze bedrijven, waaronder ook Belgische bedrijven, heeft het afgelopen jaar innovatieve oplossingen in de markt gezet.

De leden van de Machevo & Bulk Vereniging, waaronder ook Belgische bedrijven, realiseerden in 2014 een gemiddelde omzetgroei van 3,7% ten opzichte van het jaar daarvoor. Voor dit jaar verwachten ze gemiddelde omzetgroei van 4,7%.

Buitenlandse afzetmarkten zijn in toenemende mate verantwoordelijk voor deze groei. De globalisering van de handel is duidelijk merkbaar. Ook omgekeerd, de Machevo & Bulk leden voelen de internationale concurrentiedruk toenemen.

 

Vooraanstaande spelers
Aan het onderzoek hebben tientallen bedrijven meegewerkt. Daarnaast zijn interviews afgenomen bij toonaangevende spelers in de markt zoals Cofely Zuid B.V., Van Beek Schroeftransport B.V., Lamb-Weston Meijer B.V, Nirota B.V., Claassen, Moolenbeek & Partners (CM&P) en Lindor Machinefabrieken B.V.

Arbeidsmarkt heeft grootste impact
De uitdagingen op de arbeidsmarkt hebben volgens de ondervraagde ondernemingen dit jaar de grootste impact op hun bedrijfsvoering. Andere zaken die volgens hen de komende tijd een grote invloed hebben zijn automatisering, internationalisering en wet- en regelgeving in binnen- en buitenland. Bijna 80% van de bedrijven in de procesindustrie richt zich in toenemende mate op buitenlandse afzetmarkten. Afnemers van de procesindustrie verwachten dat prijsveranderingen van grondstoffen en nationale en Europese regelgeving het grootste effect op de bedrijfsvoering hebben.

Reageer op dit artikel