nieuws

Algerije belangrijkste afzetmarkt van Noord-Afrika

Technologie & Techniek

Algerije belangrijkste afzetmarkt van Noord-Afrika

De vakbeurs Djazagro is de jaarlijkse ontmoetingsplaats voor alle professionals in de Algerijnse voedingsmiddelenindustrie. De 14e editie van de beurs wordt gehouden van 18 t/m 21 april 2016 in het SAFEX beurscomplex in de hoofdstad Algiers.

Ieder jaar groeit vakbeurs Djazagro en zijn er meer exposanten en bezoekers. Hiermee bevestigt de beurs zijn positie als onmisbaar trefpunt in Algerije. Maar liefst 20.125 professionals (93% Algerijns) uit de voedingsmiddelenindustrie bezochten de beurs in 2015 en ontmoetten daar 650 exposanten uit 31 landen. In 2016 breidt de beurs verder uit naar 4 hallen en 5 sectoren: Machines en equipment voor foodservice; Brood & Banket; Ingrediënten; Processing & Verpakkingen en Voedingsmiddelen & Dranken.

Belangrijkste afzetmarkt

Algerije is volgens beursorgansator Promosalons de belangrijkste afzetmarkt van Noord-Afrika. Het land telt bijna 36 miljoen bewoners waarvan 95% woont in het meest noordelijke deel van het land. Algerije heeft grote potentie en biedt veel kansen voor leveranciers van voedingsmiddelen, ingrediënten en processing machines. De Algerijnse overheid voert namelijk een beleid waarbij lokale productie wordt gestimuleerd. Doordat de nationale productie in veel gevallen ontoereikend is, is Algerije afhankelijk van de import die de laatste jaren dan ook flink toegenomen is.

Consumptiegroei

Volgens prognoses van Business Monitor International (BMI) zal de totale Algerijnse consumptie de komende jaren met gemiddeld 6,7% groeien. Voedsel en niet-alcoholische dranken vormen nog steeds de bulk van de detailhandelsverkopen. De verstedelijking van de bevolking en de groeiende middeninkomensklasse zorgen voor een stijgende vraag naar nieuwe en kwalitatief betere producten in verwerkte en verpakte vorm, die voor het merendeel nog steeds geïmporteerd worden. Daarnaast zorgt de westerse invloed voor een stijgende vraag naar A-merk artikelen.

Meest geïmporteerde producten

De meest geïmporteerde voedingsmiddelen in Algerije zijn zuivelproducten, eieren, honing, producten met dierlijke oorsprong (EUR 69 miljoen). De nationale zuivelproductie van Algerije is namelijk ontoereikend (slechts 50% van de consumptie) en daarom is Algerije de derde importeur wereldwijd van melk en zuivelproducten. Andere geïmporteerde producten zijn oliezaad, vruchtenolie, fruit, graan, cacao en cacaoproducten.

Machines

Qua machines importeert Algerije met name bakkerijmachines, machines voor pasta’s, machines voor verwerking van extracten en vegetarische oliën en vetten, machines voor vlees- en kipverwerking en voor de verwerking van fruit, noten en groenten. Ook de daarbij behorende machineonderdelen vinden gretig aftrek in Algerije.

 
Reageer op dit artikel