nieuws

Dry-On-Water technologie Food Pilot naar de markt

Technologie & Techniek

Dry-On-Water technologie Food Pilot naar de markt

De West-Vlaamse machinefabrikant Spiessens commercialiseert de Europees geregistreerde Dry-On-Water technologie van Flanders’ FOOD en ILVO. Hiermee kunnen voedingsmiddelen in een continu proces gedroogd worden zonder dat de voedingswaarde verloren gaat.

“Wij zien een markt voor Dry-On-Water omdat de technologie tegelijk erg energiezuinig is én mild voor de verwerkte voeding. Smaak, geur en voedingswaarde blijven overeind en worden ingedroogd op een niet-agressieve manier. Cruciaal in het contract is dat wij ook na deze lancering een open kennislijn behouden met de ILVO-voedingstechnologen en ontwikkelaars”, zegt de CEO van machinefabrikant Spiessens Lieven Depraetere.

Ruime toepassingen

Hij verwijst naar de ruime toepassingsmogelijkheden in de sectoren groenten, fruit, ingrediënten en specerijen. Met de industriële bouw van het toestel willen de machinefabrikant een antwoord bieden aan de vraag naar vernieuwende droogsystemen.

Innovatieve technologie ontwikkelen

“Het is onze taak om voortdurend knowhow en innovatieve technologie te ontwikkelen”, benadrukken Joris Relaes administrateur-generaal ILVO, en Lieve Herman, afdelingshoofd Technologie & Voeding ILVO en verantwoordelijke voor Food Pilot. “Heel vaak stellen wij onze kennis publiek ter beschikking, maar in sommige gevallen moét je een vorm van exclusiviteit kunnen bieden om de productie, marketing en ontwikkelingskosten van een industriële speler te kunnen dekken.”

Meerwaarde

Inge Arents, directeur Flanders’ FOOD: “Met de Dry-On-Water® is een tastbare meerwaarde gecreëerd in de Vlaamse agro-voedingsindustrie. Flanders’ FOOD heeft dit dossier gesteund en zal ook de komende periode haar rol blijven spelen. Via onze nauwe samenwerking met ILVO binnen de Food Pilot kan elk geïnteresseerd voedingsbedrijf komen experimenteren op de machine. Flanders’ FOOD zal ook de bedrijven begeleiden als zij de technologie in de eigen productie willen integreren.”

Twee valorisatiesporen

Na de licentieovereenkomst tussen ILVO en het bedrijf Spiessens kunnen voedingsbedrijven kennis (blijven) kennis maken en experimenteren op het piloottoestel Dry-On-Water binnen de Food Pilot in Melle. Daarnaast kunnen ze nu ook een eigen geïndividualiseerde opstelling in hun productielijn laten integreren, omdat er nu een commerciële machinebouwer op de markt is.

Semi-industriële apparaten in Food Pilot

Het toestel is als één van de 50 semi-industriële apparaten opgesteld in de Food Pilot. Op die manier exploreert de Vlaamse agro-voedingsindustrie de nieuwe technologie door middel van piloottesten ten behoeve van hun eigen bedrijf. Dit gebeurt zowel op collectieve wijze binnen het Flanders’ FOOD project INNODRY, als via bilaterale contracten. Er is veel vraag naar deze pilootproeven. Deze vraag motiveerde de ontwikkelaars trouwens om met een machinebouwer verder te werken.

 

 

Reageer op dit artikel