nieuws

Voedingstechnische begeleiding voor hoeveverwerkers

Technologie & Techniek

Voedingstechnische begeleiding voor hoeveverwerkers

Vanaf 16 maart 2017 is de “KRATOS innovatiesteun voor hoeveverwerkers” van kracht. ILVO en haar Food Pilot zorgen voor de begeleiding en advisering bij bijvoorbeeld product- en receptontwikkeling en het oplossen van andere problemen en vragen. De steun bedraagt max. 1.500 euro.

Minister van landbouw Joke Schauvliege legde het gisteren nader uit in de Food Pilot. “In hun streven naar topproducten met excellente smaak en kwaliteit en naar productdiversificatie behoeven de thuisverwerkers ongetwijfeld technologische hulp en advies. Ik besef dat ze daarbij financiële steun kunnen gebruiken. Daarom heb ik een nieuw type ondersteuning in het leven geroepen. Ze wordt ondergebracht in het bestaande adviessysteem ‘KRATOS – Raad op Maat’ en heeft een waarde van maximaal 1500.”

Toegevoegde waarde

Hoeveverwerking is één van de pistes om toegevoegde waarde te creëren voor landbouwproducten. Naast een rechtstreeks contact met de consument creëert het tevens een nieuwe afzetmarkt. Maar hoeveverwerking is een grote uitdaging voor land- of tuinbouwers, die uiteraard streven naar topproducten van excellente smaak en kwaliteit. Want, er moet voldaan worden aan alle voorschriften opgelegd door het FAVV. Daarnaast is er de technologische uitdaging om het verwerkingsproces op punt te stellen en op te treden bij onverwachte problemen. Deze uitdagingen vereisen begeleiding. Die kan geboden worden in de Food Pilot.

KRATOS – Raad op maat

De subsidie “KRATOS – Raad op maat” is een reeds bestaande PDPO III-maatregel voor land- en tuinbouwers, die nu uitgebreid wordt met een module voor technisch advies over verwerking van primaire landbouwproducten (voeding). Adviezen kunnen elektronisch aangevraagd worden via het e-loket op de website van het Vlaams Departement Landbouw & Visserij. 

Food Pilot

Op die manier komen de adviesaanvragen bij de Food Pilot terecht. De Food Pilot is een initiatief van ILVO en Flanders’ FOOD met een laagdrempelige dienstverlening op maat van de vraag. Begeleiding wordt geboden onder de vorm van adviesgesprekken, laboanalyses en piloottesten. Dit zowel voor zuivelproducten (boter, kaas, yoghurt, melk, ….), plantaardige producten (groenten, fruit, aardappelen) en vleesproducten. Vragen relateren rond houdbaarheid, het opstellen van het etiket, het verbeteren van een proces of recept, of oplossen van een probleem.

Zo werden er in 2016 in de Food Pilot reeds duizenden laboanalyses en honderden piloottesten uitgevoerd voor meer dan driehonderd verschillende bedrijven voor agrovoedingsindustrie. De nieuwe “KRATOS innovatiesteun voor hoeveverwerkers” maakt mogelijk dat nu ook land- en tuinbouwers van subsidie kunnen genieten bij begeleiding in de Food Pilot.

Reageer op dit artikel