nieuws

Wetenschappers UGent voorspellen waarde van kwaliteitskoffie

Technologie & Techniek

Wetenschappers UGent voorspellen waarde van kwaliteitskoffie

Onderzoekers van de Universiteit Gent ontwikkelden een methode die toelaat de kwaliteit van Ethiopische koffie te voorspellen zonder dat die geproefd moet worden. De onderzoekers hebben deze methode getest voor Jimma, een regio in Zuidwest-Ethiopië. Uit later onderzoek moet nog blijken of dit ook mogelijk is voor andere regio’s.

“De huidige procedure om te bepalen of een koffie al dan niet als specialty coffee kan gelden, kost veel tijd en is subjectief”, aldus prof. dr. ir. Pascal Boeckx van de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen, UGent . “Daarom hebben we een spectrometrische methode ontwikkeld die bepaalt of een bepaalde koffie al dan niet binnen het exclusieve kwaliteitsniveau valt.”

Infraroodlicht

Groene koffiebonen worden vermalen en door middel van infraroodlicht geanalyseerd op hun chemische samenstelling. Die samenstelling bepaalt het aroma en de specifieke smaak van de koffie. Uit die analyse volgt een bepaald spectrum: een indirecte indicatie van de biochemische samenstelling van de koffie. “Training” van deze spectra door middel van koffies met een gekende kwaliteitsscore laten toe de kwaliteit van nieuwe koffiestalen te voorspellen.

Eerlijke prijs voor koffieboer

“Onze methode kan er in de toekomst voor zorgen dat koffieboeren een correcte prijs krijgen voor hun koffie”, aldus Boeckx. “Koffieboeren zouden dan zeer snel hun groene koffiebonen kunnen laten analyseren op kwaliteit en ze meteen doorverkopen aan de correcte prijs. Ze zijn dan immers al op de hoogte van de kwaliteit van hun bonen.” Binnen welk kwaliteitsniveau een koffie wordt ingeschaald, is van groot belang voor de prijszetting. Bij wijze van voorbeeld: voor 250 gram van de Ethiopische koffie Yirgacheffe betaal je bij ons zo’n 7 à 8 euro.

Standaardprijs

Individuele koffieboeren krijgen volgens hem niet altijd de correcte prijs voor hun koffie, omdat ze hun bessen aan een standaardprijs verkopen aan opkopers. Het zijn de opkopers die de kwaliteit van de koffiebessen laten bepalen en dus winst maken wanneer het kwaliteitsniveau hoger blijkt dan waarvoor de koffieboer zijn bonen aan hen had verkocht.

 
Reageer op dit artikel