nieuws

Certificeerder DNV-GL omarmt blockchaintechnologie

Technologie & Techniek

Certificeerder DNV-GL omarmt blockchaintechnologie

De opmars van blockchaintechnologie in de voedingsmiddelenindustrie kan als bedreiging worden gezien voor certificerende instellingen (CI’s). Een deel van hun werk verdwijnt hierdoor immers. Certificeerder DNV GL omarmt de technologie juist. Deze kan de certificeringssector vooruit helpen.

DNV GL claimt als eerste CI alle 90.000 verleende certificaten te hebben opgeslagen met behulp van blockchaintechnologie. Ze zijn digitaal gelabeld, traceerbaar en opgeslagen in een besloten blockchain.

Voedselfraude

Blockchain helpt in de strijd tegen (voedsel)fraude. De technologie blokkeert vervalste certificaten en biedt bedrijven de mogelijkheid om hun certificaten transparant en veilig beschikbaar te stellen, aldus DNV GL.

EMEA Blockchain Lab Deloitte

Om blockchainoplossingen te kunnen bieden in de certificeringssector werkt de CI samen met het EMEA Blockchain Lab van Deloitte. De partijen hopen hiermee digitaal vertrouwen te wekken. Bovendien biedt het werken met blockchain een “digitale waarborging” zodat DNV GL’s klanten eenvoudiger kunnen aantonen dat ze alle regels en normen naleven.

QR-code

Vanaf september 2017 zijn alle certificaten voorzien van een ingesloten QR-code. Een scanner leest deze in, waarna het certificaat wordt opgezocht en de gegevens tevoorschijn komen. Iedereen kan zo op ieder gewenst moment de claims van een bedrijf en de reikwijdte en geldigheid van de certificering controleren en verifiëren. Meer informatie is te vinden op de speciale blockchainpagina van DNV GL. Lees ook het artikel dat in VMT Food 1, 2017 (vanaf pag. 20) verscheen. 

 

 

Wat is blockchaintechnologie en hoe werkt het?

Een blockchain is een gedistribueerde database, ofwel een digitaal register, waarin door cryptografie beveiligde informatie is opgeslagen. Het systeem is gebaseerd op een netwerk van computers die allemaal hun goedkeuring moeten verlenen aan een wijziging, voordat deze kan worden geverifieerd en opgeslagen. Hierdoor wordt de afhankelijkheid en kwetsbaarheid van gecentraliseerde opslag beperkt.

DNV GL slaat de certificaten in een besloten blockchain op. Dit betekent dat alleen het bedrijf het recht heeft om nieuwe certificaten te maken en bestaande informatie bij te werken, terwijl toch gebruik wordt gemaakt van alle voordelen van de technologie. Het gaat dan om authenticatie, decentralisatie en encryptie. Hoewel alleen DNV de blockchain kan bijwerken, heeft wel iedereen toegang om de geldigheid van certificaten te controleren.

 

Reageer op dit artikel