nieuws

‘Blockchaintechnologie biedt transparantie in koffie-industrie’ (video)

Technologie & Techniek

‘Blockchaintechnologie biedt transparantie in koffie-industrie’ (video)

Blockchain lijkt in de koffie-industrie zijn weg te vinden. Verschillende initiatieven gebruiken de technologie om productieketens inzichtelijk maken om zo koffieboeren te koppelen aan consumenten.

Fairfood zet samen met ID Coffees en Bext360 een project op met honderd kilo Colombiaanse koffie, die door middel van blockchain inzichtelijk gemaakt wordt. Partijen in de keten van deze koffie zullen elke stap van het proces loggen met blockchain.

Hoeveel boeren verdienen

Een QR-code op de verpakking van de koffie brengt de consument naar een pagina waarop elke stap met de nodige verificatie wordt toegelicht. Daarmee is onder meer te zien hoeveel de boeren aan hun koffie verdiend hebben.

Herkomst product

“Door boeren en consumenten mee te nemen op de blockchain, krijgen consumenten zicht op de herkomst van hun producten”, aldus Marten van Gils, program manager blockchains bij Fairfood. “Aan de andere kant krijgt de boer meer zicht op wat er met zijn product gebeurt. Die informatie kan hij gebruiken voor het verstevigen van zijn positie.”

Transparantie

“Wij geloven dat transparantie een belangrijk onderdeel is van de toekomst van koffie”, aldus Van Gils. “De transparantie die blockchains kunnen bieden, geeft de verschillende spelers in de productieketens de kans om die ketens opnieuw te bekijken en nieuwe inzichten op te doen. Het is het begin van een transformatie die nodig is voor een eerlijke verdeling van het geld in die ketens.”

WAKEcUPCALL

De geblockchainde koffie is onderdeel van een campagne die Fairfood eerder lanceerde. Met de hulp van koffiedrinkend Nederland trapte Fairfood in mei het WAKEcUPCALL-initiatief af, waarmee de koffie-industrie wordt aangespoord koffieboeren een eerlijke prijs te betalen

Fairchain

Naast het initiatief van Fairfood is er ook het nieuwe koffiemerk ‘Token’ opgericht. Token, een initiatief van de Stichting FairChain en ondersteund door FairChain koffiebrander Moyee Coffee, gebruikt blockchaintechnologie om Westerse koffiedrinkers direct te verbinden met de gemeenschappen die hun bonen telen en branden.

Eerste volledige blockchain koffiemerk

“Blockchain technologie maakt de enorme ongelijkheid in de koffieketen transparant voor consumenten. Token omarmt die transparantie en biedt een oplossing”, zegt FairChain oprichter Guido van Staveren.

“Door consumenten uit te nodigen onderdeel te worden van onze onderneming, is Token een sprong voorwaarts naar leefbare inkomens voor de koffieboeren. Zonder extra kosten voor de consument. Het gaat om gelijke waardeverdeling voor alle partijen in de keten.”

Reageer op dit artikel